På den økologiske fagdagen på Skjetlein grønt kompetansesenter denne uka var mange invitert til å fortelle fra sitt økologiske ståsted. En "godt gjemt landbruksperle" som kommer mer og mer fram i dagen er Fosen Folkehøgskole og alt som skjer der.

Fosen Folkehøgskole i Rissa ble etablert i dagens lokaler i 1961 etter å ha vært framhaldsskole siden 1946. Allerede på 1970-tallet hadde skolen en økologisk profil. Nøst er skolens eget gårdsbruk og har siden 70-tallet vært drevet økologisk og på 80-tallet ble det Debio-godkjent. En gårdsbestyrer sørger for drifta sammen med lærer og elever på jordbrukslinja til skolen.

I 2004 startet Bjørn Erik Vangen som kjøkkensjef og internatansvarlig, eller "husfar" som han selv kaller seg. Han har sørget for at kjøkkenet siden da har jobbet målbevisst til dagens økologiske profil. Råvareproduksjonen ved skolens gård er tilpasset kjøkkenet. Overproduksjonen selges. Det som produserers, videreforedles på skolen. I 2007 hadde vi et aldri så lite (stort...) "fryseruhell". Fryserrommet i kjelleren hadde sluttet å virke den sommeren, og det synet som møtte oss... ja, til og med ei høne kom seglende på slimende masse ut fra rommet... vi bygget nytt grovkjøkken, kjøle- og fryserom i kjelleren. Forsikringspengene strakk langt når du har en flink vaktmester og kjøper brukt utstyr, forteller Vangen. Og grovkjøkkenet ble brukt til nedskjæring av elgkjøtt for jaktlagene i området, så sannelig fikk vi ikke nedbetalt hele kjøkkenet på ett år! Og vi så nye muligheter, sier en engasjert Bjørn Erik Vangen.

Vi fikk Debio-godkjent kjøkkenet og har todelt lagersystem med hyller for økologiske varer og konvensjonelle varer. Nå er det den konvensjonelle hylla som er smalest. Vi kjørte på og deltok i flere økologiske prosjekter i Rissa kommune med bl.a annet økologisk matkurs for barnehageansatte og skolematprosjekt der vi leverte skolemat porsjonspakket til nesten 900 elever i 1.-10. klasse, forteller han entusiastisk. Og i 2010 fikk vi i gang en ny linje på skolen: Fra jord til bord, der startnavnet var naturkokk - matfag, men det klang litt feil.

En suksessfaktor er flinke og engasjerte ansatte. Det er tre kokker på laget, og kurs og kompetanseheving til de ansatte er kjempeviktig. Og det er nok et visst konkurranseinstinkt blant gjengen. Det startet med Rissabrødet av mel bakt fra nabogården, det vant en brødkonkurranse. Debios serveringsmerke i gull har de fått i 2014 og 2015. Dvs minst 90% økologisk av innkjøpssummen for mat. De har startet med pølsekurs som er veldig populære. I 2014 fikk de matomsorgsprisen. Nå er det planer for Fosenmat som står på trappene.

Kanskje Fosen FHS er stedet å gå for deg som har gått agronom på naturbruksskole og gjerne vil lære å videreforedle maten:-)

Skolens behov er 3-4 storfe (ca 1300 kg kjøtt), 30-35 villsau (ca 360 kg kjøtt), 4-5 griser (ca 550 kg kjøtt), 2100 kg rund fisk, ca 5000 kg poteter, frukt, bær og grønnsaker. Det som blir til overs, selges til andre. Det går i slakting, videreforedling av kjøtt, sylting, safting og fermentering.Bildene har vi fått låne fra Fosen Folkehøgskole, Rissa. Tusen takk:-)