Lødingen kommune i NordlandI tillegg til 350 melkegeiter driver de ysteri,gårdsbutikk, servering og overnatting. I dag er det ni personer i jobb på gården. Noen tar seg mest av geitene, andre har ansvar for jorda, andre jobber i ysteriet og med gårdsbutikk og gårdsrestaurant. Og stadig flere turister fra både fjern og nær tar veien innom Den Sorte Gryte når de er i området.

- Dette har blitt bygd opp over tid. Vi startet opp for 35 år siden med 45 geiter, og i 2008 ble det bygd nytt fjøs med plass til over 300 geiter. Ystingen startet vi med i 2004, i et lite lokale vi hadde, som brant i 2011. Da bestemte vi at vi ville satse og bygge opp et større anlegg. Vi elsker jo å lage ost, og bygde derfor nytt ysteri i tilknytning til det nye fjøset. Vi modner osten i kjelleren og har gårdsbutikk med vinduer til ysteriet ogrestaurant i 2. etasje. Der har vi en glassvegg, så gjestene våre kan velge om de vil sitte inne og se ned på geitene som er i fjøset, eller sitte ute på verandaen og se på geitene som beiter ute, sier Jorunn.

Vi har hatt fantastisk god oppslutning både fra folk i bygda og fra hele regionen. Når de får feriegjester blir de tatt med hit for å se på geitene og få seg en matbit. -

Jorunn Husjord


To av ostene ble hedret med medaljer i Oste- VM i fjor. Osten «Sprø nordlending», som er en parmesantype av geitemelk, var én av åtte norske oster som fikk supergullmedalje, og den brune geitosten fra Den sorte gryte fikk gullmedalje. Brunosten har gitt navnet til bedriften fordi den produseres i ei stor jerngryte, som varmes opp på ved.

- Salget av osten går veldig godt, vi leverer både til lokale butikker og hoteller, Mathallen i Oslo, og vi har en leveringsavtale med SAS. Vi gjør jo dette, fordi vi elsker å lage ost, men også fordi vi ønsker å holde liv i bygda. Og det er plass til mange flere, sier hun.

Jorunn Husjord og geitene