Søgne i Vest-AgderI dag, 45 år senere, driver Per Try (48), kona Bodil og de seks barna deres (fra 8 til 24 år), et av Vest-Agders største gårdsbruk, samt et entreprenørselskap med anleggsmaskiner.

- Jeg brukte konfirmasjonspengene mine på å kjøpe min første traktor og leide den første jordlappen samtidig. Senere har det jo ballet på seg, og i dag driver jeg til sammen 900 dekar. Jorda er fordelt på 33 landbrukseiendommer.

Per Try og familien leverer jordbær, eplemost, kål, korn og ferdigplen. Men det er poteter som er det viktigste produktet, og totalt leverer de 900 tonn poteter i året. De går til Coop, Sørlandschips, Kristiansand Dyrepark og Ta-Go Lefse- og lompebageri. De første potetene var i handelen allerede 6. juni i år.

- Vi satte de første potetene tidlig, men vi måtte dekke dem til med to lag duk for å redde de fra frosten. Den sterke vinden gjorde også at vi måtte dekke til flere ganger. Jeg liker å være først ute, eller i alle fall blant de første, og vi har jo generelt et bra klima her i Vest-Agder. Jeg følger med på nye ting som kan forenkle jobben også, som GPS-styring på traktoren.

Agronomien er viktig, og Norsk landbruksrådgiving er viktig for å få gode resultater. Per sitter selv i styret, og har til enhver tid også forsøksfelt på jorda si, enten for jordbær, potet eller korn. Han deltar stort sett ukentlig på tilbud som landbruksrådgivingen arrangerer for å holde seg oppdatert. Både for mye og for lite vann skaper utfordringer. Det grøftes på jordene for å få vekk vann i perioder som det regner for mye, og under tørken i fjor gikk alle de åtte vannvognene for full maskin.

Når jeg hadde ferie sist? Nei, jeg driver jo på med gravemaskinene hele vinteren, så når våren kommer så er det jo rene ferien å få jobbe med jorda. Det er jo det jeg liker best av alt.

Per regner seg selv først og fremst som bonde, men siden det var mindre arbeid på vinteren, så startet han også opp sitt eget selskap som maskinentreprenør. I dag er det 28 ansatte og selskapet omsetter for 70 millioner i året. De 18 brøytebilene/ traktorene er i sving både sommer og vinter. Hele familien hjelper til, de tre eldste barna kjører gravemaskin på dagtid og hjelper til med gårdsarbeid på kvelden. Kona, Bodil, er limet i arbeidet og familien. Hun er selv fra gård, så hun visste hva det innebar.

- Det viktigste på et gårdsbruk er at kona er blid, og liker livsstilen. Man kan ikke regne med å ha ferie på samme måte som andre folk, og man er gjerne ute på jorda og sprøyter i ti-tiden på kvelden, sier Per.