Krødsherad i BuskerudKjører du Gamle Riksveg 7 langs Krøderfjorden, kan du ikke unngå å legge merke til Veikåker gård, som ligger der med sin vakre laftede hovedbygning bak et hvitmalt stakittgjerde. Gården var opprinnelig en skysstasjon fra 1789, men det er dokumenterte funn fra bosetting på stedet helt tilbake til middelalderen.

- Man kan ikke ligge på latsiden, jeg må tenke nytt hele tiden. Og hvis det går den veien høna sparker, så er det bare å snu høna, sier Hanne Veikåker.

I 2002 valgte hun å selge blomsterbutikken og ta over gården etter sine foreldre. Det var foreldrene som hadde restaurert den brakklagte gården. I dag bor det ikke mindre enn 800 høner på gården - de vandrer rundt på tunet, og Hanne Høne, som hun vanligvis kalles, er sjefshøna selv. Alle de andre hønene heter Hjørdis, og hanene går under navnet Rolf.

Øl og bobler

På gården bor det også 30 høylandsfe, som først og fremst har jobb å være kulturdyrkere. De beiter fritt i skogen i sommerhalvåret, er nøysomme og tåler allslags vær. To av disse står i en særstilling, og det er fordi de har hatt litt ekstra flaks i livet og beviser at det er håp selv når livet butter imot. Den ene av disse er Teddy, som fikk en trang fødsel og ødelagte bein, og derfor ble flasket opp på kjøkkenet til Hanne Høne. Der tar han ofte turen innom for å få noe godt. Den andre er Berte. Disset to har fått sine egne produkter. I landhandleriet selges det Teddy-øl, som går unna som varmt hvetebrød. Berte har fått sine egne Berte-bobler også, som er eplesider med 4,7 prosent alkohol. Nå er det planer om å sette i gang en egen kleskolleksjon i navnene til Teddy og Berte.

Jeg må tenke nytt hele tiden, når man driver en gård på den måten jeg gjør det. Og for meg er det veldig viktig at dyra er lykkelige.

Hanne "Høne" Veikåker

 

Hest på knekkebrød

I tillegg har Hanne Høne i dag 50 skogsgriser på gården, som lever oppe i skogen, roter i jorda, spiser blåbær og annet de finner. Grisene leveres til slakteri på Hadeland. To hester bor også på gården, den ene er Charlie, av rasen Clydesdale, som er verdens største hesterase, og Blesen, som er en Døl.

- Charlie er egentlig min store kjærlighet. Han er utrolig kul. Han er verdens største hest, men oppfører seg som en hund. Han går ved siden av meg, og kommer til kjøkkendøra for å få knekkebrød. På denne tida av året går han mest på stas, for det er dårlig tid, men når det ikke er sesong rir vi ofte, sier Hanne.

Det er travle dager på Veikåker gård. I landhandleriet selges egg, kjøtt, kaffe, øl, hjemmelagde karbonader, spekepølser, lettstekte brød, godteri og drops. Hanne tar imot mellom 20 000 og 30 000 gjester hvert år. Det kommer busslaster, og hun tar mot reisende med båten på Krøderen. I tillegg kommer det pensjonistgrupper. Det bys også på opplevelser på en gammel gård i drift.