Nord-Aurdal i OpplandSlektsgården har en rik kulturhistorie og lange tradisjoner i å legge rakfisk. Rakfisken fra Noraker Gård er en ettertraktet delikatesse, som mange ganger har vunnet førsteprisen i Norsk Rakfiskfestivals årlige konkurranse.

Det var foreldrene til Nils, som først startet opp med rakfiskproduksjon allerede i 1969. Det første året solgte de 117 kilo og syntes det var mye. De siste 20 årene har gården årlig levert 30 tonn med rakfisk.

- Jeg har vokst opp på gården og det gir en egen livsstil. Da jeg var liten var all foredlingen i kjelleren i huset, så da luktet det rakfisk i hele huset til jul, sier Nils Noraker.

For Nils er det viktig å kunne levere en opplevelse for de som er innom gården, og i 2013 ble det bygd serveringslokale. På gårdsbutikken, som er åpen sju dager i uka året rundt, selges det bl.a et stort utvalg av lokalmat fra andre småskalaprodusenter i området.

- Jeg ønsker at vi skal være et opplevelsessenter for rakfisk. Når kunder kommer til Noraker må de først kjøre
rundt oppdrettsanlegget, hvor de kan se fisken. Ved gardsbutikken er det glassvinduer inn i produksjonslokalene til slakteprosessen og fileteringen. Det er hentet fra inspirasjon fra studieturer til Frankrike og Italia. Der de er flinke til
å vise fram det de holder på med. Og ikke minst prøver vi å formidle kunnskap om oppdrett og rakfisk i gardsbutikken.

Når folk tar med rakfisk hjem, blir opplevelsene på Noraker en del av smaken.

Nils Noraker


Noraker gård har også vært tidlig ute med å markedsføre rakfisken sin gjennom Matmerks merkeordninger. Foreldrene var de første i Norge som tok i bruk Spesialitet-merket i 2001. Senere har Nils Noraker søkt om og fått
godkjent Geografisk beskyttelse, som garanterer at rakfisken er lagd av norsk fisk.

- Det var mange som spurte om det virkelig var norsk fisk alt jeg solgte, og da er det greit å kunne vise til at vi kan
garantere at all fisken er produsert og foredlet i Valdres.

I 2013 vant Norakers vellagrete rakfisk prisen for beste fisk og sjømatprodukt til «det norske måltid».

- I konkurranse med sjømat fra hele landet setter vi denne utmerkelsen høyt. I foredlingen er det viktigste å bevare kvaliteten på det gode råstoffet, sier han.