Hamar i HedmarkFestivalen har blitt en veldig viktig arena for å vise utdannings og yrkesmulighetene i næringa. Landbruksnæringen har samlet seg om et felles opplegg for å gi elever og rådgivere orientering og innsikt i ulike utdannings- og yrkesvalg som finnes i grønne næringer. Mulighetene spenner svært vidt: Jordbruk og matproduksjon, foredling og industri, kokkefag og reiseliv, rådgiving, forskning og utvikling.

Anne Rustad i Hedmark Bondelag er en av motorene bak undervisningsopplegget.

- Vi ser at mange forbinder næringen vår med det å drive en gård. Vi får fram at verdikjeden består av så mye mer. Blant annet er det mange som synes det er veldig spennende å høre om det nasjonalt ledende miljøet vi har på Hedmarken innen avl, genetikk og biovitenskap, sier Rustad.

Melk og bacon

På fjorårets messe deltok 1800 niendeklassinger. Blant annet Håken Øfstaas og Javier Meza.

- Vi hadde en veldig fin dag her. Vi fikk en introduksjon om hvilke skoler og utdanninger vi kunne velge blant, og fikk prøve og se mye forskjellig. For eksempel melka vi ei plastku og fikk prøve å tilsette kaffe og kakaoekstrakt i melka for å finne ut hvilke smakssammensetninger som ble gode. Og så fikk vi se hvordan man lager bacon, sier Håken

- Det er jo veldig nyttig å få en oversikt over hvilke valgmuligheter man har. Det er mange flere ulike retninger man kan gå i enn det man tenker på til vanlig. Midt i Matfatet var en veldig bra greie, både morsomt, og vi fikk bedre oversikt, sier Javier.

- Treffer elevene

Karianne Kristiansen Sveen er koordinator for rådgiverne på ungdomsskolene og de videregående skolene i Ringsaker, Stange, Løten og Hamar.

- Nå har mange av rådgiverne deltatt i flere år, og har etter hvert lært mye om bredden av muligheter som er i næringen. Og jeg vet at det treffer elevene våre. Jeg husker spesielt en gutt som gikk på mottaksklasse på en av skolene våre. Han ble så begeistret, at han bestemte seg umiddelbart for at dette var veien å gå, og i vår er han russ på naturbrukslinja, sier Sveen.