Sauebonde Jostein Omli har ikke annet valg enn å slippe sauene i rovdyrområdet. (Foto: Mette Moslet Kjesbu, NRK)
– Det er en nasjonal tragedie å bygge ned matproduksjonen i en verden som sulter. I en verden som sulter, er rovdyr tross alt en luksus. Vi lever ikke av rovdyr. Vi lever av mat, sier Omli til NRK.

NRK-temaet fulgte Josten Omli, som er tredje generasjons sauebonde, under beiteslippet i vår. Han utsatte det i en måned for å unngå store rovdyrtap. I høst var NRK med da han hentet heim de siste sauene.

I fjor hadde Omli 30 prosent tap til rovdyr, og var blant de 200 sauebøndene som fikk brev fra Mattilsynet med varsel om beitenekt hvis tapene i år oversteg 20 prosent.

Opptellinga i høst viste at han fikk 28 prosent tap, og han står dermed i fare for å bli rammet av Mattilsynets varslede beitenekt neste sesong. Det vil i såfall bety slutten på saueholdet på gården, ettersom det ikke er noe alternativ til å slippe sauene på utmarksbeite.

På spørsmål fra NRKs reporter om hvorfor han ikke gjerder inn dyrene heime på gården, svarer Omli at han jo prøver å produsere mat. Og den maten han produserer, må også ha mat, og den finnes på fjellet.

- Jorda rundt gården trengs til vinterfôr. Hvis sauene skal gå der hele sommeren, blir det jo ingen vintermat, sier Omli, som mener det er økonomisk helt urealistisk å redusere antall dyr slik at de kunne gått heime på gården. Da kunne han ikke lenger ha levd av saueholdet.

Brennpunkt-programmet går for øvrig i reprise på NRK2 natt til fredag kl. 00.20.