Risikoordning for grøntnæringa etablert
Landbruksministeren gikk tidlig ut og annonserte en risikoordning slik at grøntprodusentene kunne følge planlagt produksjonsplan for sommeren. Bra at noe kommer, men dette er ikke godt nok.
Risikoordning for grøntnæringa etableres
Regjeringa ga en «våronngaranti» og ba grøntprodusentene om å plante og så som vanlig. En avtale er nå fremforhandlet mellom avtalepartene i Jordbruket.
«Det er bra at det er kommet en ordning på plass som i en viss grad gir grøntprodusentene økonomisk sikring hvis tilgangen til arbeidskraft uteblir i innhøstingsperioden» sier Inger Oldervik, leder i Grøntutvalget for Trøndelag Bondelag
Risikoavlastningsordningen for grøntnæringa tar utgangspunkt i den eksisterende avlingsskadeordningen for jordbruket. Formålet er å sikre produsenter mot store tap som følge av mangel på arbeidskraft i innhøstingen, eller om arbeidet ikke kan gå som forutsatt på grunn av pålagte restriksjoner.
«Våre medlemmer er nå i full gang med planlegging og oppstart av årets vekstsesong. Denne ordningen vil for svært mange bety en trygghet for å gjennomføre planlagt produksjon, men det vil nok fortsatt være en usikkerhet om ordningen treffer godt nok til at alle opprettholder alle sine planlagte produksjoner» sier Oldervik og legger til «Grøntprodusentene i Trøndelag jobber hvert år med været som en stor usikkerhetsfaktor, og nå får vi arbeidskrafttilgangen som en tilleggsfaktor. For å opprettholde fylkets andel av den nasjonale produksjonen innenfor grønt er det avgjørende at det finnes ordninger som avlaster den totale risikoen for å levere planlagt produksjonsvolum»
Mange produsenter opplever stor usikkerhet om det vil bli mangel på arbeidskraft når innhøstingen skal gå i gang, noe som påvirker beslutningen om hva og hvor mye som blir plantet eller sådd.
«Det er positivt at det blir satt opp en egen ordning for frukt og grøntnæringa i denne særlige situasjonen. Det er også bra at kompensasjonsordningen inkluderer situasjoner hvor arbeiderne ikke vil kunne gjennomføre jobben som planlagt, grunnet restriksjoner», sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.
Ordningen skal gjelde for arbeidsintensive grøntproduksjoner som veksthus, potet, frukt, bær og grønnsaker, og for innhøstingen dette året.
Arbeidskraft for å berge avlinger
Det er tatt utgangspunkt i avlingsskadeordningen for å få en enkel og effektiv ordning. Det vil være et tak for utbetaling per vekstgruppe på 2 millioner kroner og en egenandel på 30 prosent per vekstgruppe.
«Vi har jobbet for en løsning som i enda større grad ville fjernet den økonomiske usikkerheten, og slik bidratt til at produksjonsplanene vil gå som normalt i år. Det er viktig å fortsatt jobbe for at grøntsektoren får nødvendig kompetanse og arbeidskraft, slik at mest mulig av matproduksjonen kan berges utover sesongen,» sier Lars Petter Bartnes.