Oh shit, it`s in english! Ja, denne gangen måtte guidene fra bondelaget, Torstein Næss, Hanne Staverløkk og Karl Fredrik Okkenhaug, ta i bruk alle kjente og ukjente engelske gloser for å forklare det norske og trønderske landbruket for litt over 100 ostedommere fra mange verdenshjørner. Her var  med ostedommere fra Italia, Spania, New Zealand, New York, Frankrike, England, Japan... ja og fra Norge.

F.v Torstein Næss og Hanne Staverløkk fra fylkesstyret i Trøndelag Bondelag og Karl Fredrik Okkenhaug, ordfører i Norges Bondelag.

 

Dagen etter at seiersjubel over at Nidaros Blå fra Gangstad Ysteri på Inderøy var kåret til verdens beste ost tok Bondelaget med ostedommerne på tur til fire ulike gårder i Stjørdal for å vise trøndersk landbruk sitt mangfold og produksjonsforutsetninger. Det bondeeide landbrukssamvirket TINE ble presentert og vi håper budskapet om at TINE henter melk hos bønder i hele landet og foredler denne kom fram. Det var Katahrina Sandberg Lund som sto for presentasjonen fra TINE, og hun er fra TINEs Osteakademi og selv en av dommerne under VM i ost.

Sidergården Storflor nordre i retning Meråker har ca 50 mål med epletrær, 53 eplesorter og 50 fuglekasser innimellom epletrærne for at fugler skal spise åmer og mark - der produseres cider, mjød og vin av gårdens epler og bær.  May Anita og Einar var i gang med planene like før koronaen stengte ned landet, men brukte tida godt til å skaffe seg kunnskap om epledyrking og ciderproduksjon. De er nå oppe i en produksjon på 10.000 liter cider som selges fra gårdsbutikken. Det er fjellet neste, men akkurat her sørger åsene rundt for at det blir et passe godt mikroklima for epler og bær.

 

På Mæla Øvre nærmere Stjørdal sentrum har Olaf og Maria Hegge tatt i bruk sitt nybygde fjøs for melkekyr. Gårdshjelpa Maria (ikke kona Maria :-) møtte gjestene ute med en NRF-kalv som ivrig ville hilse på gjestene. Og gjestene var ivrige etter å hilse på den. Vi ble invitert inn på fôrbrettet. Noen av dommerne diskuterte ivrig grovfôret - de luktet, kjente på og luktet igjen. De virket fornøyde med det de så og luktet - diskusjonen foregikk på italiensk. Det var mmmmm og ikke æsj. TINEs produsentlag sørget for smaksprøver av TINE-produkter. 

På Fantasigården i Lånke var det duket til lunsj på låven med Festsodd fra Trøndelag og skjenning og sviskegrøt med fløte til dessert. Festsodd fra Trøndelag er en av seks produkter fra Trøndelag som går under beskytttede betegnelser.  Beskyttenede betegnelser er en offentlig merkeordning som gir lovbeskyttelse til navn på tradisjonnelle matprodukter med en særegen  kvalitet fra et bestemt geografisk område.

 

Eidum Gårdsbakeri var den fjerde gården som ble besøkt. Her har Solvår Reinsberg startet gårdsbakeri for 13 år siden etter at hun fant sin vei for gården. Her har de i tillegg til bakeriet en nett liten kafe med plass til ca 20 personer. Brød til nærmiljøet og hoteller i området produseres, ulike kjeks og ikke minst kanelbollene som de er blitt så kjent for. Det var kanelbollene som ble servert gjestene denne dagen.

Trøndelag Bondelag har hatt hjelp fra Gunn Bratberg på Matnavet på Mære til å planlegge turen og Trøndelag Fylkeskommune er søkt om å være med å finansiere turen. Sepi  Rowshanaei i Guild of Fine Food har vært vårt bindeledd til dommerne under oste-VM. Tusen takk for godt samarbeid til alle:-)

Utsikten fra kufjøset på Mæla Øvre:-)

Et filmteam  ra Silverstream var med ostedommerne, og deres reportasje fra turen kan du se her:

Dairy farm tour by Silverstream Thank you:-)