Nå tror du kanskje at verktøykassen inneholdt et velfylt sminkeskrin, hårstyling og godlukter. Men neida, denne modellen hadde med seg verktøy som gjør landet vårt åpent og vakkert, dyra våre friske og raske og den norske bonden god.

Den norske modellen ville både stor, mellomstor og liten gård vel. Ja, han ville sørge for at den norske bonden kunne produsere trygg og god mat i hele det langstrakte, kronglete og bratte landet vårt! Den norske modellen ville ikke at bonden skulle kjøre langt og lengre enn langt etter fôr til dyrene sine eller møkk til jordene. Han ville at bonden skulle kunne produsere mat der jordene og beitene er og at alle bønder i hele landet bidro til at det ble nok mat til alle folka som bodde i landet. Den norske modellen ville ikke at vi skulle ødelegge jorda verken i landet vårt eller i andre land med å tyne ut så mye som mulig og kanskje utarme jorda. Han ville heller ikke at bonden skulle være nødt til å bruke for mye medisiner på dyrene sine fordi bonden ble tvunget til å ha så mange dyr i ett område at det fort ble for stort smittepress.

Men en dag møtte den norske modellen noen som ikke helt forsto hvorfor han var så god. Det var en blå vind som prøvde å snappe verktøy ut av verktøykassen hans! Den blå vinden sendte Listhaug og Dale, og den norske modellen lurte på om han burde gå i dvale. Listhaug dro i verktøyene som inneholdt konsesjonsgrenser tilpasset norske markeder. Mens Dale skrek gje oss billeg mat – dere skal bli så kostnadseffektive no! De rev og slet i de gode verktøyene importvernet, samvirke og jordbruksavtalen. Den norske modellen gråt modige tårer, den ville ha like inntektsmuligheter til alle gårder!

Plutselig sto der en hærskare bønder og i fronten sto en mektig trønder! Nå Dale, skal du tie stille – nå får det ikke bli mer ille! Vi skal øke matproduksjonen basert på norske ressurser! Du må tenke på rekruttering av nye bønder. Nå må det penger til på små og mellomstore gårder – de har det aller største behovet til å investere i videre drift i sine fjøs og låver. Vi skal ha landbruk i hele landet, og det gjør vi best med den norske modellen og hele verktøykassa i fanget!

Snipp-snapp-snute, eventyret er slett ikke ute: Årsmøtet i Sør-Trøndelag Bondelag vil oppfordre Storting og regjering til å bygge landbrukspolitikken videre på den «norske landbruksmodellen».