Hydrogensulfid - den farligste gjødselgassen
Hydrogensulfid er den farligste av gjødselgassene. I høye konsentrasjoner gir hydrogensulfid pustestans i løpet av 1-2 åndedrag. Hydrogensulfid fortrenger oksygenets plass i hemoglobinet i blodet, og umiddelbart bevissthetstap og død kan inntre raskt. Hydrogensulfid er tyngre enn luft og legger seg lavt i rommet/kjelleren. Dannes under anaerobe forhold, dvs uten tilgang til oksygen. Skorpe og tørr møkk/flis gir anaerobe forhold.Frigjøres ved omrøring i og utpumping fra gjødselkjeller.

- Frigjøring av gjødselgass kan ta livet av folk og dyr i løpet av sekundet, derfor er det viktig at vi kjenner farene og repeterer igjen og igjen hva som er viktig å gjøre når en skal håndtere husdyrgjødsel. Vi har ingen bonde å miste! Vi skal gjøre det vi kan for å unngå ulykker som rammer dyrene våre! sa fylkesleder i Trøndelag Bondelag Kari Åker under fagseminaret som ble arrangert digitalt 3. november. Sammen skal vi unngå gjødselgassulykker!

Oppdatert kunnskap om gjødselgass og gjødselhåndtering er viktig, derfor er det viktig at bondelaget, Norsk Landbruksrådgivning, Stiftelsen Norsk Mat og Mattilsynet samarbeider om å finne svar og mulige løsninger på problemstillinger som dukker opp. Forskning er viktig for å gi svar på f.eks om det dannes mer gass hvis en blander biologisk materiale, biorest etter biogassproduksjon eller kjemikalier i husdyrgjødsel. Åpenhet som gir viktige læringspunkt er viktig. Deltagerne på gårdagens seminar kom med viktige spørsmål og innspill. Vi har valgt ikke å redigere bort spørsmålene og kommentarene som kom i fagseminaret da vi vurderer spørsmålene som viktige og gode, og svarene er opplysende.

Anbefaling gitt i gjødselgass-seminaret er at biorest ikke skal blandes med husdyrgjødsel i gjødsellager under husdyrrom. Biorest skal lagres i utelager til vi vet mer.

 

 

Fra venstre: Kari Åker (Trøndelag Bondelag), Bjørn Austad Hvaleby (Stiftelsen Norsk Mat, KSL), Halle Arnes (Norsk Landbruksrådgivning) og Elisabeth Schei- Berg (Mattilsynet region midt). I tillegg deltok Per Olav Rian, Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag.

Har du innspill eller spørsmål til samarbeidsgruppa, kontakt Berit J Sølberg: E-post , mobil: 905 66 342