5 RÅD FOR GOD BONDEHELSE
- Ta et morgenmøte med deg selv. Jobb med å strukturere hverdagen.
- Plei det sosiale nettverket ditt, også når du ikke trenger det
- Prioriter deg selv. Få nok søvn og spis sunt og regelmessig
- Ta pauser. Det er lov å holde hviledagen hellig.
- Skaff deg kunnskap. Det er lov å spørre om råd og tips.

En trøblete og bekymringsverdig sesong

Vekstsesongen 2023 har mildt sagt vært en prøve. Sesongen startet med at snøen lå lenge noen steder, som gjorde at våronna ble forsinket. Når våren endelig kom og ting begynte å spire kom forsommertørken. Noen måtte begynne å fôre med vinterfôr siden beitene ikke spiret, og det var løpende møter med daværende landbruksminister, Sandra Borch. Frykten var en gjentakelse av sesongen i 2018. 

I juli var gleden stor da regnet endelig meldte sin ankomst. Desto større var fortvilelsen når det ikke stoppet. I august kom flommen og uværet Hans. Det medførte et enormt oppryddnings- og oppbyggingsarbeid, og resulterte i store skader og totalhavari på mange avlinger. 

En møteplass for å prate

Denne sesongen har gjort at mange har vært bekymret for bondens psykiske helse. Derfor organiserte Felleskjøpet Agri, Bondelaget, Nortura og Tine for en sosial og faglig kveld på flere av Felleskjøpets avdelinger. I Buskerud hadde vi samling på Kongsberg, Hønefoss, Drammen, Modum og Gol. Her bidro Norsk Landbruksrådgivning med å besvare mange av de aktuelle spørsmålene denne sesongen har reist.