Nyheter

En viktig tjeneste for samfunnet må betales

For å oppfylle samfunnsoppdraget med å øke matproduksjonen, er det viktig at en økt økonomisk ramme i årets jordbruksavtale i størst mulig grad går til råvareprodusenten, skriver Oppland Bondelag i sitt innspill til jordbruksforhandlingene.

Årsmøte i Oppland Bondelag

Årsmøtet i Oppland Bondelag finner sted på Thon Hotel Skeikampen i Gausdal 12.-13. mars.

Åpent møte om beitebruk, gjerding og rovdyr

Utfordringer med rovdyr, regelverk for gjerding, konflikthåndtering samt nyskaping - blant annet gjennom No fence- står på dagsordenen på beitemøtet på Blæstad onsdag 13. mars.

Politikerne til veggs om landbrukspolitikk

Hedmark Bondelag arrangerer debatt med partienes listetopper og bondelagssjef Nils T Bjørke 12. mars. Hedmark Bondelags Einar Myki venter at de rødgrønne og de borgerlige partiene barker kraftig i hop. – Vi får et skjebnevalg til høsten. Strupes landbruket, strupes Hedmark, sier Myki.

Oppland Bondelag har samtaler med regjeringspartiene

Innspill foran jordbruksforhandlingene er hovedsak på to-dagers styremøte denne uka. Samtaler med fylkespolitikere fra regjeringspartiene er en viktig del av denne saken.

Intet grøfte-løfte på Kornkonferansen

Landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum ble hardt presset på grøftetilskuddet på Kornkonferansen i dag, mandag 4. mars, men han kom ikke med noen løfter. – Jeg hadde håpet at han skulle ha med seg noen signaler til konferansen, sier bondelagsleder i Hedmark, Einar Myki.

Sterke opplevelser i Gambia

Sigrid Marie Stålem Nygård fra Os var en av 16 norske 4H-ere som dro på studietur til Gambia. Hedmark Bondelag støttet hennes reise med 2500 kroner. Les hennes rapport fra turen her.

Gjør som Henrik Elvestad – prøv traktorcross!

Henrik Elvestad gjorde ikke akkurat storsuksess i traktorcross i Grue på Golden Goal. Nå vil gruesokningene gi deg mulighet til å prøve det samme som Henrik. Vi tipper hedmarkingene gjør det bedre enn Henrik fra Oslo!

Myki tar gjenvalg

Einar Myki tar gjenvalg som leder av Hedmark Bondelag. Valgkomiteen foreslår Berit Grindflek fra Rendalen som nytt styremedlem.

Kritiserer ulveforsker Wabakken

Styremedlem Karstein Hove Bergset i Hedmark Bondelag mener ulveforsker Petter Wabakken altfor lettvint konkluderer med at ulver som forskerne mister oversikt over, er illegalt drept. Bergset tar et kraftfullt oppgjør med Wabakken i sin kronikk.

- Sats på landbruksutdanning!

Landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum har et tydelig råd til ungdommene som skal søke videregående skole denne uka: Sats på landbruksutdanning!

- Staten følger ikke egne retningslinjer

-En selvmotsigelse om staten ikke følger egne retningslinjer når staten selger arealer i statsallmenninger. Det mener Norges Bondelag i forbindelse med Halvor Hanssons klagesak i Engerdal. Bondelaget har nå sendt brev til Statens landbruksforvaltning om saken.

Bli en enda bedre bonde!

Selv svært dyktige bønder i Sør-Østerdal kan bli enda bedre, og kan ha nytte av å gjøre mer bevisste valg i hverdagen og for framtida. Derfor kommer nå kurset ”Bedre bonde – bedriftsledelse med bakkekontakt”.

Praktisk HMS-kurs i Oppland

I disse dager arrangeres det kurs i praktis HMS-arbeid flere steder i Oppland. Kurset er for gardbrukere og andre som jobber med praktisk landbruk.

Styret i Oppland Bondelag ønsker endring i odelsloven

Fylkesstyret har behandlet høringssaken om innskrenkning i odelskretsen. Styret støtter det framlagte forslaget fra Landbruks- og matdepartementet.

Oppland på topp i innspill foran jordbruksforhandlingene

30 av 34 lokallag i Oppland har sendt inn innspill foran jordbruksforhandlingene, og vi ligger med dette på topp i landet. Det er god tradisjon blant lokallagene i Oppland om å dette arbeidet, noe vi er svært godt fornøyd med, sier fylkesleder Trond Ellingsbø.

Valgkomiteens inntilling klar

Valgkomiteen i Oppland Bondelag har nå klar innstilling til årsmøtet 12.-13. mars. De ønsker at Trond Ellingsbø fortsetter som leder.

En klam hånd er lagt over et etterlengtet og vedtatt grøftetilskudd

Denne saken bærer preg av trenering og mangel på politisk vilje til å gjennomføre vedtatte tiltak, sier fylkesleder Trond Ellingsbø om striden om grøfting og fornminner i Regjeringen.

- Skremmende lærdom om genmodifisert mat

Løten-bonde Amund Spangen fikk flere aha-opplevelser da han deltok i innspillingen av en film om genmodifisert mat. – Mye av det jeg har lært er veldig skremmende, sier han.

Kulturminner på nydyrkingsarealer

Nord-Fron Bondelag ønsker at undersøkelser om kulturminner i forbindelse med nydyrking i sin helhet skal dekkes av saken. Saken har vært behandlet i fylkesstyret og sendt videre. Nå er ønsket kommet med i Norges Bondelags innspill til Stortingsmelding om kulturminner.

Kurs for unge bønder

15.-16.mars 2013 arrangeres kurs for unge bønder på Savalen Fjellhotell i Tynset. Målgruppe for kurset er primært ungdom som akkurat har overtatt en gård eller ønsker å bli bonde i framtida. Kursavgiften er kr. 1.000,- inkl servering og overnatting på hotellet. For medlemer av Hedmark Bondelag som er under 35 år er kurset gratis.

Meld deg på matjordkonferanse

Bondelaget inviterer til konferanse om truet matjord 28.februar.

Grøntbransjen jakter på vekst

Et bransjeutvalg skal se på mulighetene for å ta ut vekstpotensialet i grøntsektoren. Hovedoppgaven i utvalgets arbeid er å komme med forslag til tiltak som kan styrke preferansen for norsk vare og øke norsk produksjon.

Hedmark Bondelag reagerer sterkt på myndighetenes reduksjon av erstatninger for sau tatt av rovdyr.

Det er gledelig at antall sau som søkes erstattet for rovdyrtap går ned, men fullstendig uakseptabelt at Staten øker terskelen for utbetaling av erstatninger. Dette strider fullstendig imot regjeringserklæringen og rovdyrforliket, sier leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki.

FrP-politikk gir ERROR-varsel på kalkulator

Bondelagt er ikke i tvil. Det blir ikke norsk mat med FrPs foreslåtte landbrukspolitikk.

FrP-politikk gir ERROR-varsel på kalkulator

Norges Bondelag er ikke i tvil. Det blir ikke norsk mat med FrPs foreslåtte landbrukspolitikk.

Trenger vi samvirke lenger?

Mandag 14. januar blir det åpent møte der det blir fokus på nettopp dette spørsmålet. Møtet arrangeres av eierne i de ulike samvirkeorganisasjonene i Sør-Gudbrandsdalen.

Regionmøter

De lokale tillitsvalgte i Bondelaget starter det nye året med regionmøter. I dag er det møte i Valdres og i kveld er det for regionen Hadeland-Land.

Les mer om de svært gode medlemsfordelene hos våre samarbeidspartnere