Arbeidet med jordbruksforhandlingene 2024 i gang

De siste årene har det vært en tradisjon at vi har invitert Bondelagets tallknuser, Ander Huus, til å sparke i gang jordbruksforhandlingene.
– Vi er veldig glade for at vi også i år har Anders Huus her, noe som gir oss et godt grunnlag for å jobbe videre, sier fylkesleder Håkon Haug Laa.

Vi oppfordrer dere i lokallagene til å sende oss innspill. Innspillene fra dere er svært viktig for vårt videre arbeid.

Fylkesleder, Håkon Haug Laa

Hva er ståa i norsk landbruk?

-Situasjonen i næringa er veldig variert, mange sliter økonomisk men en del også tjener penger. Vi ser også frustrasjon og utålmodighet overfor regjeringas leveranser i forhold til lovnadene, innledet Huus.

Mange temaer ble belyst under gjennomgangen av ståa i landbruket. 2023 er også året da vi merket klimautfordringene godt. I år har vi både hatt tørke på forsommeren etterfulgt av ekstreme nedbørsmengder. Vi ser også at flere har hatt likvidtetsutfordringer i år enn tidligere og de som sliter mest er melkeprodusentene, sa Huus.

Huus tok også for seg markedsbalanse og kostnadsutviklingen. – Med unntak av renta er kostnadsveksten i ferd med å bremse opp, sa Huus.

Nytt tallgrunnlag og opptrappingsplan

Avtalepartene ga, 1.november 2023, budsjettnemda for jordbruket et oppdrag: Utarbeide en modifisert totalkalkyle for det aktive jordbruket basert på vanlige regnskapsprinsipper. I dette ligger:

  • Beregne kapitalslit etter historisk kost – nominelle renter på gjeld.
  • Innarbeide jord- og leiekostnader. Tidligere har dette blitt regner som internomsetning.
  • Kostnadsføre leid arbeid og redusere arbeidsforbruket med det leide arbeidet.

Landbruksministeren har sagt at han har et mål om legge fram nytt resultatmål med vederlag til arbeid og at kapitalen må få en avkastning, ministeren presiserer også at det må gjøres avgrensinger og forutsetninger.

Videre arbeid med jordbruksforhandlingene

Huus gikk også igjennom de ulike produksjonene, og det var en engasjert forsamling som stilte spørsmål underveis. - Det du kom med i dag av info, litt for viderekomne. Jeg er glad for at du tenker at vi er der, sa fylkesleder Håkon Haug Laa til Huus avslutningsvis.