Tørken fortsetter

Publisert 13.07.2018
  • Tips en venn om denne siden

Fra informasjonsmøte på Ruste 6. juli
Mage bønder var samla til informasjonsmøte på Ruste 6. juli.

- Det er viktig med solidaritet mellom yrkesbrødre i denne vanskelige situasjonen, sier Kristina Hegge, leder i Oppland Bondelag.

Det ser dessverre ut som tørken fortsetter, og fôrsituasjonen for kommende vinter er usikker og utfordrende for mange. Heldigvis har vi et rådgivingsapparat med høy kompetanse, og det er mange som nå er engasjert i hvordan vi skal få mest mulig fôr i den situasjonen vi er i, og hvordan vi skal fôre for å komme gjennom vinteren på en best mulig.

 - Situasjonen er krevende for mange, og den vanskelig situasjonen kan ta på psyken for flere. Ta vare på hverandre; støtt hverandre og hold kontakt med kolleger. Nøl heller ikke med å kontakte HMS-rådgiver eller det offentlige helsevesenet hvis det begynner å bli krevende for deg eller kollegaer, sier Kristina Hegge, leder i Oppland Bondelag.

Noen generelle råd:

  • Alle må oppfordre kornbøndene til å ta vare på all halmen. Ammoniakkbehandlet halm blir en viktig fôrressurs kommende vinter. Felleskjøpet Agri har tatt oppgaven med formidling av halm mellom kjøper og selger
  • Bruk flis til talle og halmen til fôr
  • Det er mye erfaring med fôrregimer med lite grovfôr, og det er mulig å fôre dyra på mindre grovfôr og mer kraftfôr enn vi er vant med. Ta kontakt med rådgivere om dette.
  • Prøv å beholde mest mulig dyr – ta kontakt med rådgiver før evt. slakting av dyr
  • Ikke nøl med å ta kontakt med rådgiverapparatet og yrkesbrødre
  • Selv om FK Agri har rollen med å formidle halm, er det bare positivt at det tas lokale og private initiativ for å skaffe halm.

Nyttige lenker:

Heltreflis til talle

I den kritiske fôrsituasjonen etter den langvarige tørken, er det viktig at all tilgjengelig halm stilles til disposisjon som fôr kommende vinter.

Mjøsen Skog tilbyr heltreflis til talle. Flisa levers for 120 kr/lm3 opplastet på Mjøsen sine terminaler; Rudshøgda, Bruvoll i Øyer og på Kvam.  Mjøsen kan levere med containerbil, ordinært sidetippende vogntog, samt semitrailer med «walking floor».  For de som ordner transport sjøl må det gjøres avtale om lasting på terminalene.  Terminalene er i utgangspunktet ubemannet, men det vil gå ut informasjon om hvem som kontaktes for lasting som svar på henvendelser til Mjøsen.

Bestilling av flis på e-post til pmb@mjosen.no

Heltreflisa:

Fuktinnhold i flis er normalt 30 – 40% fukt i % av totalvekt.

Fraksjonsfordeling: 

Hovedfraksjon,:       8 mm. - 45 mm.        70 – 75% av vekt

Finfraksjon               <3,15 mm.                7 – 15% av vekt

Om grovflis til talle

 

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere