Gladmat-suksess

Av Jorunn Erga Steinsland,
  • Tips en venn om denne siden

Marit Epletveit, Heidi Skifjell og Lisa Breiland tok i mot gladmatgjester på standen til Rogaland bondelag.
Marit Epletveit, Heidi Skifjell og Lisa Breiland tok i mot gladmatgjester på standen til Rogaland bondelag.

Tusenvis møtte rogalandsbonden på årets Gladmatfestival i Stavanger.

- Kva er dette? To gutar kikkar på ein stor kasse med grønt i drivhuset.

Ei lita hand tek eit godt tak rundt ein liten bunt grønt og dreg forsiktig. Forundra auge kikkar opp.

- Mamma, det er ei gulrot! Ei bitte, bitte lita!

Jord blir børsta av og gutane knaskar i seg den søte rota og spør fint om dei kan få lov til å ta ei til.

Tomat til informasjon og pynt

I drivhuset kunne gladmatgjestene også sjå tomat- og agurkplanter og smaka på mange ulike urter. Sidan gladmatdrivhuset er langt mindre enn vanlege veksthus, måtte den store tomatplanten frå Finnøy hengja over taket på utsida. Men i grindahuset bugna det av raude tomatar i ulike storleikar, både til informasjon og som pynt.

Bondelaget sin stand var tredelt: Telt, drivhus og grindabygg. Den fargerike standen trekte både journalistar og publikum frå både inn- og utland.

Aller mest populær var mjølkekua. Alle som ville fekk prøva seg på eitt minutt mjølking. Engasjementet var stort frå både store og små. Mange nytta seg også av sjansen til å ta eit stillig bondebilete i fotoveggen vår og dei som ville fekk testa landbrukskunnskapen sin med spørsmål som "Kven er mat- og landbruksminister i Noreg?" og "Kva kommune i Rogaland har flest høner?". Premien var ti kilo Jarlsberg.

 

Rogaland bondelag samarbeidde med Rogaland bygdeungdomslag. Torsdag var det tevlingsdag, der ordførarane frå Kvitsøy, Finnøy, Rennesøy og Stavanger (varaordførar) utfordra to BU-arar i ostetevling frå gladmatscenen. Seinare på ettermiddage hadde BU ei oppvisningstevling frå standen, der to små gjester fekk prøva seg og tilskodarane fekk gode tips til å laga eigne ostefat.

Fyrste gong

Med mjølkekonkurranse, drivhus og haugar med lokalproduserte grønsaker var rogalandsbonden lett å få auge på på torget. Mange trekte på smilebandet av t-skjorter med «skapbonde» og «Eg elskar mat» og kom innom for ein god drøs.

Flinke bønder stod klare til å informera om landbruket og standen vart ein stor suksess! I løpet av dei fire dagane festivalen varte, var fleire tusen innom.

Enkeltprodusentar har vore på Gladmatfestivalen før, men i år var fyrste året Rogaland bondelag hadde stand.

Takk til alle som deltok på standen og alle som var innom og helste på!

Takk også til Fylkesmannen i Rogaland, Rogaland landbruksselskap og Samarbeidsrådet i Rogaland for økonomisk støtte.

Artikkelen vil bli oppdatert med bildegalleri frå Gladmatfestivalen.

Bondens Marked søker flere produsenter

Bondens marked planlegger to nye prøvemarkeder i Stavanger i år, 16. juni og 16. september, og arrangerer produsentkurs 23. mai i Stavanger og 24. mai i Haugesund.

besøk nordland

Besøk av Nordland Bondelag

Fra tirsdag 10.-torsdag 12. april har Rogaland Bondelag hatt besøk av styret og ansatte fra Nordland Bondelag. Dagene har bestått av diverse gårdsbesøk, møte og god drøs med god mat.

Debattmøte om dyrevelferd

Interessen for maten vi spiser og måten den blir produsert på øker. Mattilsynet sin tilsynskampanje i svinenæringa i Rogaland var tema i lokale, regionale og nasjonale media. I samarbeid med Bondevennen inviterte Nationen til debatt om dyrevelferd på Garborghuset på Bryne, onsdag 21. mars.

Usemje om ny gjødselvareforskrift

Landbruksdirektoratet la i sist veke ut forslag på ny forskrift om lagring og bruk av husdyrgjødsel. På viktige punkt for vårt fylke er det usemje mellom Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet.

Norges Bondelag sitt representantskap

Norges Bondelag sitt representantskap er nå samla i Oslo for å legge strategien før årets landbruksforhandlingar. Fylkesleiar Marit Epletveit var først på talarstolen når det blei opna for generell debatt på krava til jordbruksforhandlingane.

Pelsdyr-debatt på Klepp Bibliotek

I samarbeid med Klepp bibliotek og Bondevennen inviterte Nationen til debatt om pelsdyrnæringa. Møtet ble holdt på Klepp Bibliotek i går kveld.

Styretur til Egersund

Styret har kommet kjapt i gang med styrearbeidet etter årsmøtet og har vært på styretur til Egersund. Sveinung Svebestad var med å styrte prosessen. På agendaen stod blant annet fordeling av representanter til ulike utvalg i Rogaland Bondelag. Det ble også tid til en tur på kino i Egersund.

Matjord bør vernes – også på Fagerheim

I Norge er bare 3 prosent totalt egnet til å dyrke mat i. Vi er derfor for bevaring av all matjord i Haugesund, og mot reguleringen av Fagerheim som ramme for utvikling av en ny bydel, skriver Nini Hæggernes fra Miljøpartiet De Grønne Haugesund i dette leserinnlegget.

Våre samarbeidspartnere