Besøk på Terje Hålands pelsfarm og Rogaland Pelsdyrfôrlag

Av Are Hauge Braaten,
  • Tips en venn om denne siden

Styret i Rogaland Bondelag var invitert av Pelsdyralslaget på befaring på Terje Hålands pelsdyrfarm på Brusand, og til Rogaland Pelsdyrfôrlag SA på Sirevåg.

Terje Håland viste oss sine flotte og sunne mink på sin minkfarm. Han er en driftig jærbonde som leverer skinn i topp kvalitet i tillegg til å produsere melk. Pelsdriften er en viktig del av driften på gården, og gir et bedre grunnlag for inntekt på gårdens ressurser.

Rogaland Pelsdyrfôrlag SA leverer fôr til 98 oppdrettere, omsetter for omtrent 130 millioner kroner i året, og produserer 28 543 tonn fôr per år.   

Det var en lærerik og interessant tur hvor vi fikk et bedre innblikk i et av landbrukets sluttledd -  pelsdyrnæringa baserer fôret på restene etter matindustrien. Det er slakteavfall og lignende fra blant annet kylling, svin og fisk, samt feilproduserte varer som hundemat og erter. Ingrediensene er mangfoldige. Dette er varer matindustrien tidligere måtte betale for å få destruert, men som industrien nå kan få betalt for. Pelsdyrnæringa gjør at vi kan utnytte hele slaktet til fulle. 

Bondens Marked søker flere produsenter

Bondens marked planlegger to nye prøvemarkeder i Stavanger i år, 16. juni og 16. september, og arrangerer produsentkurs 23. mai i Stavanger og 24. mai i Haugesund.

besøk nordland

Besøk av Nordland Bondelag

Fra tirsdag 10.-torsdag 12. april har Rogaland Bondelag hatt besøk av styret og ansatte fra Nordland Bondelag. Dagene har bestått av diverse gårdsbesøk, møte og god drøs med god mat.

Debattmøte om dyrevelferd

Interessen for maten vi spiser og måten den blir produsert på øker. Mattilsynet sin tilsynskampanje i svinenæringa i Rogaland var tema i lokale, regionale og nasjonale media. I samarbeid med Bondevennen inviterte Nationen til debatt om dyrevelferd på Garborghuset på Bryne, onsdag 21. mars.

Usemje om ny gjødselvareforskrift

Landbruksdirektoratet la i sist veke ut forslag på ny forskrift om lagring og bruk av husdyrgjødsel. På viktige punkt for vårt fylke er det usemje mellom Landbruksdirektoratet og Miljødirektoratet.

Norges Bondelag sitt representantskap

Norges Bondelag sitt representantskap er nå samla i Oslo for å legge strategien før årets landbruksforhandlingar. Fylkesleiar Marit Epletveit var først på talarstolen når det blei opna for generell debatt på krava til jordbruksforhandlingane.

Pelsdyr-debatt på Klepp Bibliotek

I samarbeid med Klepp bibliotek og Bondevennen inviterte Nationen til debatt om pelsdyrnæringa. Møtet ble holdt på Klepp Bibliotek i går kveld.

Styretur til Egersund

Styret har kommet kjapt i gang med styrearbeidet etter årsmøtet og har vært på styretur til Egersund. Sveinung Svebestad var med å styrte prosessen. På agendaen stod blant annet fordeling av representanter til ulike utvalg i Rogaland Bondelag. Det ble også tid til en tur på kino i Egersund.

Matjord bør vernes – også på Fagerheim

I Norge er bare 3 prosent totalt egnet til å dyrke mat i. Vi er derfor for bevaring av all matjord i Haugesund, og mot reguleringen av Fagerheim som ramme for utvikling av en ny bydel, skriver Nini Hæggernes fra Miljøpartiet De Grønne Haugesund i dette leserinnlegget.

Våre samarbeidspartnere