Hallvar Ellingsen fra Sigerfjord i Vesterålen er en av de 3 nominerte, av i alt 27 velkvalifiserte søkere.

Ellingsen flyttet for 3 år siden tilbake til Sigerfjord, og overtok gården Kvitnes som ble bygd av hans tipp-tipp-oldefar på begynnelsen av 1800-tallet. Kvitnes var i den tiden en av de største og viktigste gårdene i Vesterålen. «Nærheten til å produsere mat og et tett samarbeid med bønder er viktig for meg som kokk, hadde jeg ikke blitt kokk hadde jeg blitt bonde», sier Ellingsen. På Kvitnes Gård ønsker han nettopp dette i sin restaurant som har plass til 30 gjester, og et selskapslokale med plass til 100 gjester. Det vil også være overnattingsmuligheter for 30 personer når han åpner juni 2019. I serveringen vil det være fokus på egenproduserte råvarer med ønske om å servere nordnorsk matkultur på en ny måte.

Ellingsen har bakgrunn fra blant andre Palace Grill, Arakataka, Ylajali og Grefsenkollen restaurant i Oslo, og han var medlem av det Norske Kokkelandslaget 2009- 2015. I 2016 kom han på 2.plass i Top Chef på Tv2.

Hallvar Ellingsen

Fakta om Bondelagskokken.

Da stipendet ble opprettet i 2003 var begrunnelsen «….opprette et eget stipend for en ung kokk for å styrke synligheten og avhengigheten mellom råvareprodusent og foredler av råvarer». Bakgrunnen var rett og slett å skape bedre kontakt mellom bonde og kokk, og skape grunnlag for utvikling av norsk matkultur i form av bedre råvarer og foredling av disse, og nye norske matretter med norske råvarer som utgangspunkt for rettene.

Mye har skjedd siden 2003 og det er ikke lenger vanskelig å finne en kokk som er opptatt av norske råvarer. Dagens kokker er i stor grad opptatt av norske kvalitetsråvarer.

Hallvar Ellingsen er så absolutt en av dem som tenker nye tanker om norske råvarer.  Hans genuine engasjement gjennom hans virke som kokk er med å skaper entusiasme og interesse for bruk av norske råvarer og mattradisjoner. Nordland Bondelag ønsker ham lykke til i finalen i Det Norske Måltid og håper han blir den 12. Bondelagskokken og drar seieren hjem til Kvitnes Gård som atter en gang kan oppleve å bli en av de viktigste gårdene i Vesterålen.

Vinneren offentliggjøres under prisutdelingen på finalekvelden i Det Norske Måltid i Stavanger fredag 11.januar 2019. Der vil de tre finalistene også få mulighet til å vise seg frem gjennom presentasjon av sin Signaturrett for både kokkekollegaer, presse og alle deltakere.

Tove H.M.Berg
Rådgiver Nordland Bondelag