Fylkesstyremedlem Bjørnhild Kihle og rådgiver Anne Rustad har fartet rundt i hele Innlandet denne uka, med grønn og dyrebar last. Lasterommet er fylt med kålplanter fra Louise Gjør på Stange, og de skal ut til de 67 lokallagene i Innlandet Bondelag.

Bjørnhild Kihle og Anne Rustad fra Innlandet Bondelag på kålplanteturne i hele Innlandet

 

Prosjektet "Vi dyrker landet - grønne barnehager i Innlandet" er et samarbeid mellom Innlandet Bondelag, grønnssaksprodusent Louise Gjør, Statsforvalteren i Innlandet og Norgro. Det er støttet av Innlandet Fylkeskommune. Startskuddet gikk med åtte utvalgte barnehager i midten av april, og denne uka får resten av barnehagene utdelt planter på døra.

 

 

Innlandet - et mangfoldig fylke med levende bygder og drivende dyktige bønder

- Turen har gitt oss så mye, sier Bjørnhild Kihle, som for anledningen har fått pyntet familiens kassebil med eget designet skilt #vidyrkerlandet. - Vi har fått se det mangfoldet vi har av bønder og landbruk i hele Innlandet. - og så trivelig å besøke medlemmer i alle regioner, sier hun. - Nå har vi slått sammen gamle Oppland og gamle Hedmark, men vi ha stort sett bare møtt de tillitsvalgte gjennom teamsmøter. Derfor setter jeg ekstra pris på denne turen, sier potetbonden fra Toten. Og Anne Rustad som kommer fra Vang utenfor Hamar og jobber på kontoret sier seg enig:  - Selv om vi er godt kjent i Innlandet fra før, har jeg endelig fått se nærmere på noen av de områdene jeg ellers har hørt om og lest om i diverse saksdokumenter. - Vi har et stort og mangfoldig fylke, sier hun, etter å ha kjørt igjennom spirende åkrer langs Mjøsa, sett potetsetting i regnvær i Solør, beitende dyr på vårfriskt beite i dalførene og snødekte fjell over Valdresflya.

- Det er dyrking og bygging, det er unge og eldre, det er tradisjoner og nye tanker. - Det er virkelig ei næring med folk du blir skikkelig glad i, sier Bjørnhild. - Vi snakket akkurat i bilen om at vi burde hatt med oss Erna Solberg på denne turen, sier hun. - Det er så mye områder i Norge som ikke er dyrkbare, så vi må verne om alle dem som vil forvalte den jorda som er dyrket og dyrkbar. - Vi må jobbe for at de som bor og holder bygdene i live, får rammevilkår som gir dem en anstendig inntekt. Det er det aktive landbruket som gjør stedene flotte, ikke bare skogen og fjellene, sier hun.

Innlandet Bondelag med friske kålplanter i nordavind på Valdresflya.

 

Kålplanter til barnehagene

Men til det som turen i utgangspunktet handler om: Anne Rustad har hatt ansvaret for prosjektet og fulgt opp plantedyrker Louise Gjør, Statsforvalter, 380 barnehager og 67 lokallag. Det er litt av en kabal som skal gå opp. Nå strømmer det på med bilder fra lokallag og barnehager som er i gang med plantinga. Her er et knippe av det som skjer rundt om i Innlandet.

 

 

I Høre bhg i Vang i Valdres har de tatt i bruk traktoren når plantene skal stelles :-)

 

Lunner og Jevnaker tok like gjerne traktoren på tur rundt i barnehagene, og representanter fra styret utkledd som dyr. Til stor glede og latter for ungene.

 

På Koppang har de fått jord og kasser av Felleskjøpet og Per Øyvind veileder ivrige plantedyrkere fra Koppang Barnehage.

 

Elise i Kausvol Barnehage har fått besøk av bestefar Thor Ludvig Løken som deler ut planter fra Stange Bondelag.

Ivrige plantedyrkere i Søndre Land

 

og her er plantene på geledd i solskinnet i Søndre Land

Stell av kålplanter i Folldal

Plantene får støttepinner

Fra Øystre Slidre

 

Olav U. Østigard Tynset Bondelag tar i mot planter av Anne Rustad

Jonas Ruud-Lund fra Åmot Bondelag får planter av Anne Rustad.

Magnhild Søberg i Nord-Fron Bondelag får kasser med planter til barnehagene i kommunen.

Dyrkingsveiledningen studeres av Arve Bergsbakken og Anne Rustad. Plantene har kommet til Etnedal.

 

Eldrid Kjernli Skau i Lunner Bondelag tar i mot planter sammen med Anna.

Ola Håkon S. Ourom i Øyer-Tretten Bondelag får planter av Bjørnhild Kihle

 

Hyggelig hilsen fra barnehagen til Veldre Bondelag som takk for plantene.

 

Amund Grindalen fra Elverum Bondelag kontrollerer leveransen.

Nils Hågenrud i Nord-Odal får planter

 

Halfdan Negård i Hof Bondelag tar i mot planter

Plantene har kommet til Tove Grethe Kolstad i Øystre Slidre.

Erlend Amlie tar imot planter til barnehagene på Eina.

Vardal Bondelag fra startskuddet med planting i april.

 

og her en film fra startskuddet i april: