Snart klart for Landbrukshelga 2015
Over 250 personer samles på Hafjell 31. januar til 1. februar for ei givende kurshelg i regi av en rekke samarbeidende organisasjoner i Landbruksråd Innlandet. Her følger oppdatert program.
Landbruksråd Innlandet ser fram til å ønske velkommen på Landbrukshelga 2015. Her ved styre/sekretariat: (øverst fra venstre:) Anette Jørstad (Oppland Bonde- og Småbrukarlag), Ellen Anne Bergseng (Tine), Tåle Willerud (Oppland Bondelag), (nederst fra venstre:) Einar Myki (Hedmark Bondelag), Torunn Heringstad (Mjøsen Skog) og Astrid Simengård (Oppland Bondelag).
Helga er fullbooket og vel så det – faktisk ble det ei venteliste på over 25 personer.
Kurshelga finner sted på Quality Hotel & Resort Hafjell i Øyer i Oppland.
Arrangørgruppa i Landbruksråd Innlandet er veldig glad for at det er så stor interesse både i Hedmark og Oppland.
- Vi gleder oss stort til denne innholdsrike og allsidige kurshelga. Vi ser fram til å møte engasjerte og nysgjerrige deltakere, som ønsker å dra mest mulig kunnskap ut av foredragsholderne og ut av møtet med dyktige kolleger/interessefeller, både i kursrom og på de sosiale arenaene i løpet av helga, sier Astrid Simengård, sekretær for Landbruksråd Innlandet og rådgiver i Oppland Bondelag.
Viktig info:
Registrering av deltakere starter kl 9, og det er svært viktig at deltakerne er ute i god tid. Det blir en viss logistikk når 250 personer skal krysses av på lister og finne sin plass i kurssal! Registrering vil foregå ved inngangen, oppdelt etter alfabetet.
Ved registrering skal deltakerne dessuten krysse av for hvilken gruppe de vil delta på under erfaringsutvekslingen, som skal foregå kl 16.15 til 17.30 på lørdag ettermiddag. Hensikten med denne økta er å gi mulighet til å lære av hverandre. Her er det meningen at hver deltaker skal gi og ta. Det blir dessuten anledning til å påvirke innholdet og være mer aktiv enn hva som er lar seg gjøre underveis i foredragene. Det er lagt opp til å ha erfaringsutveksling kun innenfor temaer som har vært oppe i foredragsbolker tidligere på dagen. Det deles opp i følgende fagområder for erfaringsutveksling: mjølk, storfekjøtt, sau, fjørfe, drenering, Inn på tunet og birøkt.
NB: Ingen krav til kvalifikasjoner!
Det er viktig at deltakerne på forhånd tenker ut hvilken erfaringsutvekslingsbolk de vil være med på, slik at det går raskere under registreringen.
Her følger oppdatert program:
Landbrukshelga - program
Lørdag 31. januar:
Kl 9 - 11 |
Kl 9: Registrering, kaffe/te og biteti Kl 10: Felles åpning |
||||
Kl 11 - 12.30 |
STORFE: Fôring av melkeku – få full effekt av fôret du bruker
Arr: Tine |
SAU: Fôring av sau – intensiv kvalitetsproduksjon av lam på egne ressurser
Arr: Nortura |
SVIN: Hvordan lykkes i svineproduksjonen? – fôring av purker, smågris og slaktegris
Arr: Felleskjøpet |
FJØRFE: Fyring og ventilasjon – et godt miljø for dyr og mennesker
Arr: Nortura |
INN PÅ TUNET: Er Inn på tunet en aktuell bygdenæring for vår gård? – innspill for å komme i gang.
Arr: Inn på tunet i Oppland og Hedmark |
12.30 |
Lunsj (felles) |
||||
13.30 - 15.00 |
STORFE: Bruk av semin er lønnsomt – kontroll med fruktbarhet og avlsplanlegging
Arr: Geno |
FJØRFE: Hvordan lykkes i fjørfeproduksjonen? – tilpasset fôring og muligheter i fjørfehuset
Arr: Felleskjøpet |
SVIN: Strategi og økonomi i svineproduksjon – utslaktingsstrategi og økonomi i ny edelgris
Arr: Nortura
|
DRENERING: Drenering i landbruket – innføring og praktiske råd.
Arr: Norsk Landbruksrådgiving Gudbrandsdal |
BIRØKT: Birøkt som næring – en innføring i arbeidet som birøkter gjennom året.
Arr: Oppland Birøkterlag |
15.00 |
Kaffepause |
|
|||
15.30 - 16.00 |
Kunnskap er lønnsomt! Hvordan lærer bonden? v/Østlandsforskning og Oppland fylkeskommune |
||||
16.15 -17.30 |
Hva kan vi lære av hverandre? Ei gruppeøkt der vi gir og får - erfaringsutveksling innenfor de ulike produksjonene |
||||
19.30 |
Middag og sosialt samvær |
Søndag 1. februar:
Kl 9 - 10.30 |
STORFE: Muligheter i storfekjøtt – hvordan tjene penger på storfekjøtt i dagens marked
Arr: Tyr og Nortura |
SAU: Økonomi i saueholdet –hvilken betydning har lammetallet på økonomien hos sauebonden?
Arr: Nortura |
KORN: Kornskolen 1 – det agronomiske utgangspunktet, hvordan opparbeide god agronomi i jorda
Arr: Hedmark Landbruksrådgiving |
SKOGBRUK: Hogst til rett tid – hvordan utnytte tømmerressursene best mulig?
Arr: Mjøsen Skog |
SLAKT: Oppdeling og behandling av slakt – teori om styknings-deler, mørning og oppbevaring
Arr: Oppland Bonde- og Småbrukarlag |
10.30 |
Kaffe/utsjekk |
||||
11.00 - 12.30 |
SELVUTVIKLING: LEAN i landbruket – sunt bondevett satt i system; en bedring av jobbhverdagen uansett type produksjon.
Arr: Tine |
HMS: Tips og triks for godt HMS-arbeid – todelt kurs: Når bonden blir syk + Endringer i KSL-standardene
Arr: Norsk Landbruks-rådgiving HMS |
KORN: Kornskolen 2 – mekanisering og mekaniseringsøkonomi, tilpasset mekanisering til din produksjon
Arr: Hedmark Landbruksrådgiving |
LANDBRUKSPOLITIKK:
Arr: Hedmark Bondelag |
SLAKT: Salting og konservering av kjøtt – klargjøring av spekeskinke, prosessen ved konservering.
Arr: Oppland Bonde- og Småbrukarlag |
13.00 |
Når hodet er fullt av gamle tanker, et oppløftende avslutningsforedrag med Sjur Dagestad, professor II i innovasjon ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) |
||||
14.00 |
Lunsj og vel hjem |
Følg denne lenka for å laste opp programmet i word-format.