Nermo Hotell tildeles Innlandets Matpris
De bruker lokale råvarer så langt de kan, ikke fordi de må, men fordi de er best! Nå får Nermo Hotell Innlandets Matpris.
Det er Innlandet Bondelag og Sparebank1 Østlandet som står bak prisen som nå deles ut for åttende gang. Geir Inge Brelin fra Sparebank1 Østlandet og Elisabeth Gjems fra Innlandet Bondelag sto for overrekkelsen.
Leder i Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems gratulerte prisvinneren: - Når jeg ser på menyen her, finner jeg både biff bourguignon, elggryte og kål, og også afterenoon tea. Dere tar verden inn, men bruker norske og lokale råvarer. Så tar vi jobben ute på jordene og i fjøset slik at dere får råvarene kortreist og reint. Stå på videre. Vi trenger forbilder som dere!
Nermo var med i finalen sammen med tre andre dyktige ambassadører for den viktige matproduksjonen vår. Folket har talt, og Nermo fikk 1/3 av stammene. Blant de tre andre finalistene var det "close race".
Du kan lese mer om alle fire finalistene her.
Familien, kjøkkengjengen og råvarene sørger for at vi har fortjent denne prisen
Johannes Nermo som eier Nermo Hotell setter umåtelig stor pris på å denne prisen. - Jeg tar det som en annerkjennelse på den jobben vi har gjort egentlig gjennom flere generasjoner. - Her i dag har jeg med meg 4 generasjoner Nermo, og alle er helt avgjørende støttespillere. Mitt store forbilde var bestemor Gudrun, far John har alltid vært mer interessert i gardsdrifta, mens mor Anne Gunn også har reiselivsgenet. Tilsammen har dette vært et godt grunnlag for meg, sier Johannes.
- Men de aller viktigste personene som skal ha æren for denne prisen er gjengen på kjøkkenet, sier Johannes. Kjøkkensjef Morten Romsås har med seg Anders, Nichlas og nå lærling Trym. En helt uvurderlig gjeng som skal få ta seg av sjekken som var med denne prisen på 25.000 kroner. Og jeg må rette en stor takk til dagens hotelldrivere John Kristian og Gry.
Og så er det råvarene: Denne høsten har Johannes fartet langt: - Etter over 3 400 km gjennom 5 land i alpene der kun 15 km har foregått på motorvei tidligere i høst, har jeg sett hva andre får til, sier han. Vi har en lang vei å gå, men det er fullt mulig fordi vi bl.a. har verdens beste og reneste råvarer. Dette må vi få frem i mye sterkere grad.
- Jeg mener virkelig at Innlandet har verdens beste og reneste råvarer.
- Vi har kjempet mot prispresset i alle år. Her har vi i alle år laget maten fra bunnen av, med råvarer gjerne fra gardene rundt her. Et skikkelig håndverksprodukt, og det koster. Ofte har vi fått høre at dere er for dyre, men nå er ting på glid. Vi har marked som er villige til å betale det håndverk koster.
Mange gratulanter
I peisestua på Nermo Hotell var det kaffe, marsipankake og mange gratulanter til prisvinneren. I tillegg til Bondelaget og Sparebanken1 Østlandet som overrakte prisen, kom det godord fra ordfører i Øyer, Jon Halvor Midtmageli, daglig leder i "De historiske" Nils Henrik Geitle og regionsekretær for NHO Reiseliv Mette Rokseth.
Nermo Hotell er kjent for sitt gode kjøkken
Spis norsk, spis sesong og spis opp er slagordet for Norges Bondelag.
Da klinger det godt å høre hvilket fokus kjøkkenet på Nermo Hotell har:
Sesongbasert med fokus på god, norsk hjemmelaget mat med stuttreiste råvarer. Elgkarbonader og husets eplekake er godt kjent, og de serverer gjerne en flaske lokalbrygget øl til gjestene. (bruker Grimaas Bryggeri og Smaavesen). I restauranten har de en fastsatt dagens middag, som er nøye satt sammen av de dyktige kokkene ved hotellet.
De har i flere år hatt griser gående ute på Hornsjøseter som har blitt til Norges beste skinke og verdens beste julemat, nytt av året er at de også har hatt egen kalv ute på Nermo Gård. Johannes står bak denne matfilosofien som er tatt godt vare på av kjøkkensjef Morten og hotellets vertskap John Kristian og Gry.
Korteiste grønnsaker og bær
De bruker, og promoterer, grønnsaker fra Gillebo og bringebær fra Moe Gård. Begge disse har vært i finalen for Innlandets matpris tidligere. - Det er så moro at vi har så gode produsenter i nabolaget, sier Johannes.
I tillegg har de anlagt egen grønnsakshage "Sansehagen", noe som gjør dem "selvberget" på urter gjennom sommersesongen.
Hotell i stadig utvikling
For å pushe staben på å utvikle seg, arrangerer de Wine Makers Diner to ganger i året hvor lokalbefolkning hytteturister inviteres inn til en helt spesiell opplevelse.
Ute er to 300 år gamle stabbur flyttet inn på tunet, er oppgradert til fire stabburssuiter, og vil være klare for overnatting om noen måneder.
I fjor høst installerte de solcelleanlegg på låvetaket, og i år er det installert i bakken ved golfbanen. På denne måten får de ett anlegg mot sør og ett mot vest og får strøm gjennom hele dagen. Målet er å dekke 15% av strømmen for å drifte hotellet. Bærekraft, miljøvennlig og kostnadsbesparende!
Kriterier for prisen
- Fremmer mat og landbruk på en positiv måte.
- Er nyskapende, framtidsrettet og viser innovasjonsevne.
- Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringa.
- Har forankring i Innlandet med fokus på lokalprodusert mat.
Fikk diplom for å være på lag med bonden
I fjor hadde Bondelaget en kampanje der lokallagene viste å sette pris på serveringssteder i kommunen som helt klart spilte på lag med den norske bonden.
Øyer Tretten Bondelag delte her ut diplom til Nermo Hotell:
"Dere bruker lokale og norske råvarer der det er mulig og gjør det enkelt og fristende for kundene å velge norsk mat. Det er en glede å slå fast at Nermo Hotell er på lag med bonden!"