Rådgiver Anne Rustad i Innlandet Bondelag har lagt opp til feiring av poteten på Midt i matfatet 2021. 

Midt i matfatet arrangeres i Vikingskipet på Hamar 17.-19. september, med åpningstider 16-22 fredag, 11-18 lørdag og 11-17 søndag. Mat- og landbruksfestivalen går av stabelen for sjuende gang. Etter et års pause på grunn av koronapandemien i fjor, blir det i år festival hvor smittevernet er godt ivaretatt. 

Innlandet Bondelag stiller med informasjonsstand, og har i år valgt å sette fokus på den viktige potetproduksjonen.

- Vi synes det er på sin plass med et rungende hurra for poteten. Innlandet er faktisk landets største potetfylke, og det er en helt fantastisk mat- og råvare. Vi gleder oss stort over å delta på festival med en helsprø feiring av poteten, sier Anne Rustad, rådgiver i Innlandet Bondelag og ansvarlig for opplegget på Midt i matfatet.

Og når det er fest og feiring, er det selvsagt lov å kose seg med noe snacks. Som del av den helsprø feiringen kan vi by på smaksprøver på chips og potetgull. Dette som en glad-markering av at Innlandet kan skilte med følgende to giganter av noen helgekos-leverandører: KiMs og Maarud.

- KiMs og Maarud har vært særdeles velvillige, og har gitt oss smaksprøver som vi kan dele ut på Midt i matfatet. Det setter vi stor pris på, sier Anne Rustad.

KiMs har fabrikk på Østre Toten med 75 ansatte. 85 prosent av potetene i KiMs-produktene kommer fra Innlandet. 
Maaruds fabrikk ligger på Disenå i Sør-Odal, og selskapet har 200 ansatte. 75 prosent av potetene i Maarud-produktene kommer fra Innlandet. 

Samtidig er målet å sette publikum nærmere inn i den store og viktige potetproduksjonen vår, og fremme økt forbruk av potet i det daglige kostholdet.

- Vi burde spise enda mer potet enn vi gjør i dag. Det er bra både for klima og bærekraft – kortreist og med lavt CO2-utslipp per kilo vare. Og så er det veldig sunt! Poteten kommer svært godt ut sammenliknet med andre karbohydratkilder som pasta og vanlig ris. Dessuten er poteten utrolig anvendelig. Her kan jeg nevne i fleng: Hjemmelaget potetmos, ovnsbakte potetbåter, bakt potet, kokte poteter, potetpizza, potetlasagne og potetsalat, sier Rustad.

Innlandet har halvparten av landets potetareal, og en tredel av landets potetdyrkere. 

For øvrig er chipsproduksjonen er et godt eksempel på at hele verdikjeden for potet er til stede her hos oss: 

  1. Forskning og utvikling:
    Graminor i Vang i Hamar driver forskning og utvikling av nye potetsorter. Graminor har et nasjonalt oppdrag for utvikling av plantesorter til jord- og hagebruksnæringen i Norge. Neste gang du smaker en ny norsk potetsort, kan du tenke på at den er utviklet her, like utenfor Hamar by!
     
  2. Dyrking:
    Over 400 bønder i Innlandet dyrker poteter. Produksjonen er aller størst i Solør-Odal, med Grue, Åsnes og Våler på topp, men den er også stor i Østre Toten, Elverum, Ringsaker og Stange. I Østerdalen og Gudbrandsdalen er det stor mandelpotetproduksjon. For eksempel dyrker 14 bønder poteter på til sammen 1360 dekar i Tynset kommune.
    Innlandet er også klart størst i landet på settepotetproduksjon
    .
  3. Videreforedling:
    Vi har videreforedling av poteter flere steder:
    Hvebergsmoen Potetpakkeri på Grinder i Grue og andre pakkerier.
    Hvebergsmoen er Nordens største potetpakkeri. Årlig pakkes ca 25.000 tonn med potet fra 103 gårder i Innlandet, Vestfold og Viken, med Solør som det største produksjonsområdet.
    HOFF SA – Gjøvik (hovedkontor) og Brumunddal. Pommes frites (opphøgde potteter, ja!), potetmel, potetstappe, fløtegratinerte poteter og potetsprit er blant HOFFs produkter.
    To STORE chipsprodusenter i Innlandet: Maarud på Disenå i Sør-Odal og KiMs/Totenflak på Skreia i Østre Toten. 
    Strand Unikorn i Moelv og Atlungstad Brenneri i Stange produserer potetsprit. Atlungstads produksjon er i mindre skala, først og fremst for å videreføre kompetanse og holde brenneriet i drift. 

Vi håper at vi her har gitt deg noen gode smakebiter på både potetens forteffelighet og på Midt i matfatet, og ønsker velkommen til Vikingskipet og vår stand 17.-19. september 2021.