For organisasjonen startet sommeren med rapporter fra tørre og etter hvert knusktørre jorder, og det ble arrangert flere møter med Statsforvalter, fylkeskommunen, kommunene og samarbeidspartnere i landbruket. Så fikk vi noen rolige uker i juli før det startet opp med store mengder nedbør og flom i Nordre Land. Dette rakk ikke å tørke opp før «Hans» tok over og feide over store deler av Sør-Norge. Møtene vi hadde med myndigheter og politikere fikk dermed en vending, fra tørke til flom. Geir Pollestad og andre sentrale politikere ble etter hvert godt kjent i de flomrammede deler av Innlandet.

Spørsmålene rundt praktiske konsekvenser etter flommen, naturskade og produksjonssvikt kom raskt, og Bondelaget jobbet på to fronter her: informasjon til medlemmer og politisk jobbing for å bedre ordningene. Vi arrangerte et åpent møte på teams sammen med Statsforvalteren, Landbruksdirektoratet, NLR Innlandet, Gjensidige Forsikring og Bonde- og småbrukarlaget.

I tillegg til økte satser og tak for produksjonssviktordningen,  fikk vi gjennomslag for at korn som blir avvist eller ikke betalt på grunn av dårlig kvalitet, kommer inn under ordningen med produksjonssvikt.

Potetene drukna

– Jeg har i overkant av hundre dekar med poteter som står under vann, sa Thore Sigurd Woll til TV2 11. august.

Han er ute med gravemaskinen for å berge avlingene fra vannskadene de har fått over natten.

– Jeg innså i går kveld at det kom til å gå gæli, og rykket ned til jordet så fort jeg kunne. Jeg ble satt ut da jeg fikk se hvor stort areal elven sto over, sier han.

– Du føler deg litt hjelpeløs der og da, legger potetbonden til.

Thore Sigurd Woll i Grue er en av mange potetbønder som virkelig fikk føle "Hans" på kroppen og lommeboka. Potetene tåler ikke mange timene under vann.

Senere i august var Landbruks- og matminister Geir Pollestad og flere politikere på besøk i Grue, og bildet under fra dette besøket er svært talende for situasjonen som kom etter tørka vi hadde først på sommeren.

Under dette møtet fikk Pollestad en god innføring i potetdyrking og problematikken rundt nullområder - områder som har stått under vann, der bonden ikke har hatt noen reell mulighet til å forebygge skade. Bønder som Thore Sigurd Woll har tilpassa drifta på flomutsatte arealer - riktignok til vårflom. Derfor har han dyrka gule spesialpoteter, som nå er ødelagt av flommen i forbindelse med uværet Hans. Fylkesleder Elisabeth Gjems understreka i møtet her at Bondelaget ønsker at slike saker behandles særskilt, og får erstatning i forbindelse med naturkatastrofen som rammet oss.

Dette bildet oppsummerer kort siste og avgjørende del av vekstsesongen 2023 - styreleder Elisabeth Gjems sammen med Marthe Bay fra LMD, landbruks- og matminister Geir Pollestad og Stortingsrepresentant Per Martin Sandtrøen.

Også i Østerdalen var det stor frustrasjon og møtevirksomhet.

Stor Elvdal Bondelag arrangerte også et politikerbesøk. Per Olav Tyldum og Rikke Håstad besøkte lokallagsleder Per Øystein Østensen, og fokuset var potetproduksjon og den enorme risikoen det er å produsere i flomutsatte områder. Jorda på elvesletta langs Glomma er fantastisk god til å produsere mandelpotet, men desverre utsatt for stor flomfare. Denne gangen i snart ferdigvokst avling.

Tyldum fikk en grundig innføring i potetproduksjonens enorme kostnader og hvordan avlingssviktserstatningene ikke dekker opp for det tapet de nå er blitt påført. Det ble løftet fram at satsene må økes og regelverket må forbedres. Også for naturskadeordningen.

Forebyggende tiltak, da spesielt flomverk, men også masseuttak i elveløp og sidevassdrag ble grundig belyst. Storsamfunnet må gi NVE klar beskjed om at dyrket mark må også betraktes som samfunnskritisk infrastruktur, og gis langt høyere prioritet enn per i dag!

Styremedlem Ingvald Landet slapp heller ikke Tyldum fra seg før vi fikk ettertrykkelig fram at nå må opptrappingsplanen komme! Og den må, som flomverkene, holde vann!

Per Olav Tyldum ser på drukna poteter hos Per Øystein Østensen  Drukna poteter

 

Rundballer på avveie - stor dugnadsjobb blant lokallagene

Flommen oversteg alle prognoser og la store arealer under vann i løpet av svært kort tid. Også arealer som skulle være sikre lagringsplasser for rundball. Lokallag langs Lågen og Mjøsa har lagt ned en enorm dugnadsinnsats for å rydde opp.

Det er mye god jord for matproduksjon på slettene langs elvene nedover Gudbrandsdalen. "Hans" herja med det meste av dette arealet, og både jord og rundballer forsvant på elva i disse fortvilte og hektiske augustdagene.

Rett sør for Ringebu sentrum driver Lars Skjeggestad Kleiven gard: - De aller, aller fleste har gjort alt de kunne for å sikre verdiene sine, sier han til NRK Innlandet Han er en av flere bønder som har opplevd å miste store verdier som følge av ekstremværet «Hans» de siste dagene.

– Dette er ekstremt og ikke noe vi kunne forberede oss på eller visste skulle bli så ille. Det var ingen prognoser som tilsa at dette skulle bli verre enn en 1995-flom, sier han.

På Fåvang satte frivillige, både bønder og andre støttespillere, i gang med en redningsaksjon med å få rundballer inn på tørt land.

  

 

Noen kilometer lenger sør overtok Øyer-Tretten Bondelag den våte dugnadspinnen og, i samarbeid med Lågen Fiskeelv, ryddet rundballer:

      

 

Ved Lillehammer kommer Gausa inn i Mjøsa, og det blir etterhvert et sørgelig syn med rundballene som duppet rundt. Fåberg Bondelag gjorde her en uvurderlig innsats, Statsforvalteren ble koblet på, og flere hundre rundballer ble hentet inn på land.

Leder i Fåberg Bondelag, Ole Kristian Jensvoll, uttalte til GD

– Det var lett å få med medlemmer på denne dugnaden. Mange ville bidra til å rydde opp. Vi gjør det gratis, og det er et viktig arbeid for vårt omdømme. – Det er lett å være etterpåklok, men historiene forteller om hvor fort vannet steg, og at flere ikke rakk å flytte alle rundballene før det var for sent. Det må vi lære av det. En flom kan oppstå når vi minst venter den, ikke bare om våren, sier han.

  

Rasteplassen ved Vingrom kirke ble brukt til ryddeaksjonen der Kystverket og Statsforvalteren sørget for å få rundballene på land, og Fåberg Bondelag fraktet de videre for oppsamling. Her er Statsforvalter Knut Storberget og flere fra Statsforvalteren og Lillehammer kommune på befaring.

 

Etterhvert var det Biri Bondelag som overtok jobben:

  

Statsforvalteren har folk fra Kystverket med båt for å fiske inn bunter. Vi i Bondelaget tar de til land og legger de på egnet oppsamlingsplass. Arbeidet pågår ved Flutua på Biristrand. Rundballene er temmelig gjennomtrekt av forurenset mjøsvann. Mattilsynet er klare på at buntene ikke egner seg til dyrefôr. Derfor blir de lagret og håndtert som søppel.