Barnehagemat av nesten 6000 planter
Husker du at over 220 barnehager i Innlandet fikk plantegaver i vår av bondelag over hele Innlandet fylke. Gjennom sommeren er det blitt vannet og stelt, og på tross av utfordrende vekstvær er mye høstet og ikke minst blitt god, trygg og næringsrik kost for små barnehagemager.
Det ble levert ut ca 240 plantebrett med 24 planter av litt ulike slag, ergo til sammen rundt 6000 grønnsakplanter som ble delt ut til barnehager i Innlandet i vår. Plantene var naturligvis også dyrket fram av produsenter i Innlandet.
I Solungen barnehage på Kirkenær var smilene brede da Camilla Bye fra Grue Bondelag i vår kom med årets plantegave, og disse plantene vokste først opp hos Skarstad gartneri, ikke langt fra barnehagen. Det var blant annet blomkål, kruspersille, grønn knutekål og andre kåltyper, romanesco og spiselige blomster på brettet.
Høsttakkefest
I Monssveen barnehage i Gjøvik har de blant annet nylig hatt høstakkefest for å prise markens grøde.
- Vi i Monssveen har lært mye gjennom prosjektet vårt fra jord til bord på mange ulike måter. Hva trenger frø og små planter? Bokashi-jord har vi lagd, og vi har laget vår egen gjødsel med brennesle, hønsemøkk og hestemøkk som vi har fått fra bønder barnehagen har tilknytning til, melder Cathrin Kummen.
Hun forteller at barna har deltatt på alle de ulike oppgavene som hører med: å så, plante, vanne, gjødsle, tynne, binde opp erteplanter og tomat planter, høste og å lage jord.
- Vi har tatt vare på våre gode hjelpere i jorda, spesielt marken har vi hilst på. Været er jo avgjørende for avlinger, det vet jo bønder godt fra før. Til tross for tørke i juni og mye vann i august og september, så har vi gledet oss over å høste ulike grønnsaker.
Stor glede
Ved Fredvika Steinerbarnehage, som også ligger i Gjøvik kommune, har de vært flinke til å ta bilder av grønnsakshagen, innhøsting og matlagingen.
De forteller at selv om vekstsesongen i år har vært litt annerledes, så har de hatt stor glede av alt de har fått i grønnsakshagen sin.
- Vi har lagd grønnsakssuppe, pizza med forskjellige grønnsaker som topping, eple, potet, grønnkål, jordskokk med mer. Av urtene våre har vi laget urtesmør, og selvfølgelig smakssatt maten med urtene. Ellers lagde vi jord selv av bokashi, som fungerer som krutt for plantene våre. Det er også gøy at barna er med på prosessen å lage jord av matrester, er tilbakemeldingen fra barnehagen.
Og de ønsker seg gjerne planter neste år også.
Kannekø
I Fredheimvegen barnehage i Brumunddal har det også grodd godt, til tross for utfordrende vær denne sesongen.
Der forteller de om ivrige barn som stilte seg opp på rekke og rad med kanner for å marsjere og sørge for vann under tørkeperioden tidlig på sesongen.
Hos Gjøvik barnehage meldes det om at det stort sett er en avdeling på småbarna som har jobbet med grønnsakene og innhøsting. De forteller at grønnsakene har blitt brukt til varmmat for hele småbarnsavdelingen.
Ubudne gjester
Men i Monssveen barnehage forteller at de også har fått ubudne gjester på besøk denne sesongen.
- Enkelte grønnsaker og planter ble spist opp av «noen». Vi har erfart at ubudne insekter har vært på besøk og spist av vår mat. De erfaringene tar vi med oss videre. Vi fant dessverre en del snegler som vi måtte fjerne. Kjedelig, men en del av jobben når man dyrker egen, kortreist mat.
Men barnehagen lar seg ikke stoppe av de gjestene og ser fram til å høste mer. Og de forteller at de også allerede har ideer om hva de kan dyrke til neste år.
Også i Huskestua barnehage, i Hunndalen, har de fått ubudne gjester i sommer.
- Da hadde larver funnet vei til grønnsakene våre. Vi brukte forstørrelsesglass og pinsett for å ta bort de vi så. Larvene hadde spist på bladene, slik at det hadde blitt mange små hull i dem. Da lagde vi middel, som vi sprayet på. Dette hadde god effekt. Vi har ikke hatt flere ubudne gjester siden, forteller daglig leder i barnehagen, Roger Nestaas.
På gårdsbesøk
Fra Huskestua barnehage fortelles det også at de har vært på besøk på Hammerstad gård på Lena. Der driver de med dyrking av løk og poteter.
- Vi synes det var gøy å kunne plukke poteter rett fra jordet og se de enorme mengdene de hadde med rød og gul løk. Her fikk vi også sett på ulike maskiner de brukte, samt høre om utfordringene de har hatt i år på grunn av været. Vi synes det var lærerikt og spennende å se dyrking i større skala, sier barnehagelederen.
Han forteller at grønnkålen har vokst seg stor, og at de har laget grønnkål chips. Enkelt, sunt og godt!
Barnehager takker for at Bondelaget at gitt de muligheten til å ta barna med på et slikt spennende og lærerikt prosjekt!
- Det har vært gøy for både små og store. Hilsen Huskestua barnehage
Bondelaget syns det gjensidig er veldig moro og viktig å høre at både små og store ivrer og lærer om matproduksjon i Innlandet.
Foto: Alle bilder fra ulike omtalte barnehager.