Fakta Grønne barnehager i Innlandet 2023:
Ca. 40 lokallag i Innlandet Bondelag som deler ut planter.
220 barnehager deltar.
240 plantebrett * 24 planter per brett = 5760 grønnsakplanter som plantes ut i barnehager i Innlandet.

Plantene er produsert av:
Ida S. M. Gillebo, Øyer
Odd Gjestvang, Skreia
Louise Gjør, Stange
Anette Skarstad, Kongsvinger
Anne Goro Ø. Fanebust, Alvdal

Totalt får 220 barnehager i Innlandet denne uka overrakt plantebrett fra rundt 40 lokale bondelag, og målet er naturligvis at ungene skal lære om hvordan maten blir til.

Det blir levert ut 240 plantebrett med 24 planter av litt ulike slag, og disse er naturligvis også dyrket fram av produsenter i Innlandet.

Til sammen finner med andre ord 5760 grønnsakplanter veien ut i barnehager i Innlandet i disse dager. De skal vannes og stelles gjennom sommeren og vokse seg til å bli mat på barnehagebordet til høsten.

Lærerikt for små og store

I Solungen barnehage på Kirkenær var smilene brede da Camilla Bye fra Grue Bondelag kom med årets plantegave, og disse plantene har vokst opp hos Skarstad gartneri, ikke langt fra barnehagen. I år er det blant annet blomkål, kruspersille, grønn knutekål og andre kåltyper, romanesco og spiselige blomster på brettet.

- Dette setter vi veldig pris på og syns er fryktelig moro. Å ha grønnsakhage i barnehagen er spennende for både små og store, dette lærer vi alle av, smiler barnehageansatt Berit Melsnes.Berit Melsnes sier både små og store lærer av grønnsakhage i Solungen barnehage.

Hun forteller at det er tredje året de får besøk av det lokale bondelaget, og at det har blitt mange spennende opplevelser og smaker av planteprosjektet.

- Vi lager litt ulike retter, blant annet grønnsaksuppe, og vi ser at ungene koser seg, sier Berit.

Opplevelse, nysgjerrighet og læring

Solungen barnehage har blant annet både epletre, plommetre og flere bærbusker i barnehagen, så her gror matkunnskapen godt.

- Dette er ikke minst også veldig artig for oss bønder. Det er viktig å lære barna om matproduksjon, og da er det fint å starte så tidlig som mulig, smiler Camilla og hjelper til med å få plantene i jorda.

Prosjektet «Grønne barnehager i Innlandet» setter fokus på opplevelse, nysgjerrighet og læring rundt det som kan vokse og bli til mat i egen barnehage. Prosjektet har blitt en suksess og mange barnehager forteller at de har stor glede og nytte av å plante ut egne grønnsakplanter.