UIven vil bli et mye større problem i Oppland framover

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Hvordan er det mulig?, spør fylkesleder Kristina Hegge etter at Regjeringen i dag trosset rådene fra rovviltnemndene og sa nei til felling av ulv i to ulveflokker i ulvesona. Vi er beviselig langt over det vedtatte bestandsmålet her i Norge, sier hun.

Med Regjeringens vedtak i dag, ser vi igjen at verneinteresser og et lite parti på Stortinget overstyrer Stortingets rovviltforlik, sier Kristina Hegge. Høyre og FrP har et forklaringsproblem, mener hun. Er dette virkelig en så lite viktig sak for dem at de lar Venstre styre hele skuta, spør hun.

Fylkesleder Kristina Hegge, er betenkt og frustrert over dagens vedtak i Regjeringa.

Manglende uttak av ulv er selvsagt et stort problem for de som bor i ulvesonen. Der mister folk gleden og tryggheten ved å bo på bygda. Men vi som bor utenfor sonen blir også preget av det store antall ulv i drift. Jo trangere det er om plassen i ulvesonen, dess flere går rundt og dukker opp i de store utmarksområdene vi har i Oppland. 

Den eneste fornuftige måten å få regulert ulvetallet på er å ta de ut på snø. Vi har i hele sommer hatt skadefellingstillatelser i fleng her i Innlandet. For Innlandet sin del er dette tredje sommer på rad med veldig store tap til ulv. 

Når ministeren nå forteller oss at det skal være mulig å ta ut EN flokk i ulvesonen oppleves dette som et hån. Vi kommer ikke ned på bestandsmål på denne måten. Det vitner om en sterk motvilje til å følge opp rovviltforliket. Hvor lenge skal det være mulig å overstyre et Stortingsflertall på denne måten? spør Kristina Hegge.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sier nei til felling av to flokker i ulvesonen. Foto: Skjermdump fra pressekonferansen på NRK

 

Dette vil føre til et norsk ulvereservat, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

 

Gode muligheter med innenlandsk arbeidskraft

Vi skal bygge et godt miljø med en miks av utenlandsk og innenlandsk arbeidskraft. Vi skal opprettholde matproduksjon, og dette skal bli moro. Men skal vi få det til, må myndighetene hjelpe til, sier grøntprodusent Per Odd Gjestvang.

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
01
desember

Årsmøte Oppland Bondelag / Konstituerende årsmøte Innlandet Bondelag

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere