Landbruket avgjørende for turistnæringa

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Dersom landbruket legges ned i Øyer, har jeg ingenting å selge, sa rådmann i Øyer, Sveinar Kildal, til styret i Oppland Bondelag.

Styret i Oppland Bondelag inviterte rådmann i Øyer kommune, Sveinar Kildal, til styremøte for å diskutere forholdet mellom landbruk og reiseliv.

Kildal viste kart og tall for utviklinga i reiselivet i kommunen. Hytteierne i Hafjell, og andre deler i kommunen, er viktige for næringslivet i kommunen. Men, de er også viktige alliansepartnere for oss og dere i videre forstand, sa Kildal. Selv om det i global sammenheng vil bli mangel på mat, er det få i Norge som tror det vil ramme dem. Derfor er ikke matproduksjon viktig.

For turistnæringa derimot, er  landbruket helt avgjørende. Når turister kommer oppover Gudbrandsdalen, ser de en vakker dal. Blir det aktive landbruket borte, gror Gudbrandsdalen igjen, og turistene forsvinner. Det er dette budskapet dere skal selge for turistene, ikke matproduksjon. Som rådmann i en kommune der reiseliv står såpass sterkt, kan jeg si at uten et aktivt landbruk, har jeg ingenting  å selge. sa Kildal.

Styret i Oppland Bondelag mener matproduksjon er vår største og viktigste jobb, men de så helt klart poenget Kildal kom med, og det ble en god diskusjon på julestyremøtet om alliansepartnere, matproduksjon, kulturlandskap og levende distrikter.

Rådmann i Øyer Kommune, Sveinar Kildal, ønsker seg landbruket for å utvikle turismen.

 

Arbeidskraft i matproduksjon

Grunnlaget for matproduksjonen legges de neste ukene, og mange er spente på om det er nok hjelp å få tak i nå, og ikke minst når det skal høstes i sommer og senere i høst.

Eierskiftekurs høsten 2020-vinter 2021

Oppland Bondelag og Hedmark Bondelag inviterer til kurs i eierskifte tre steder i Innlandet høsten 2020 og vinter 2021. Korona-viruset stopper alle møte- og kursvirksomhet nå, men vi håper ting skal normalisere seg til høsten.

Det er mange utenlandske arbeidstakere i grøntproduksjonen.

Utenlandske arbeidstakere og koronaviruset

For å bremse spredningen av koronaviruset, innfører flere land nå restriksjoner på reiser. Dette kan ha stor innvirkning på produksjonen i landbruket, som har mange utenlandske arbeidere.

Lunner Bondelag - årets lokallag

Lunner Bondelag er kåret til årets lokallag i Oppland for 2019. Lunner og Vestre Toten er fylkets beste ververe, og Fåvang hedres som årets influenser. Offentliggjøringen skjedde under et telefonmøte i går kveld.

Spørsmål og svar om koronaviruset

Her har vi samlet relevant informasjon om landbruket og koronaviruset på ett sted så det skal bli lettere for deg å finne fram. Siden oppdateres fortløpende.

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Grønt fokus for Innlandet – vi ga slowfood til fastfood-Erna

- Innlandet er et tyngdepunkt innen biobaserte næringer; jord og skog. Dette gir store muligheter for Innlandet, sa Erna Solberg på Agenda Innlandet-konferansen. Fra Bondelaget fikk statsministeren slowfood-poteter sammen med flere grønne oppfordringer.

Dette skjer i Oppland Bondelag

Mandag
02
november

Skattekurs 2020

Scandic Lillehammer Hotel
Tirsdag
08
desember

Møte for nye lokallagsledere

Mjøsen Skog, 5. etg.

Våre samarbeidspartnere