Jordbrukets forhandlingsutvalg la stor vekt på den aktive bonden i sitt krav. Et krav som tok utgangspunkt i den nylig framlagte Landbruksmeldinga.

Når tilbudet kom, følte flere fra jordbruket en resignasjon, sa Brita. Blant annet virket det umulig å beholde effektiviseringsgevinsten. Ingen ting vokser til himmels, nå må Finansdepartementet skjønne at det er forskjell på å produsere spiker og å produsere mat, mente flere av lokallagslederne.

2. nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud.Brita er spesielt bekymra for rekrutteringa og kapitalsituasjonen. Den siste uka har jeg hørt fra flere at de ønsker å kvitte seg med leid kvote og leid jord. Det er første gangen jeg har hørt noen vil redusere kvota si.

Aksjonene

Når det først ble brudd, har organisasjonen vist seg fra sin beste side, sa Brita. Aksjonene var vel regisserte, vi har lokallag på hvert et nes, og aksjonene har pågått over hele landet. Støtten blant folk flest har også vært svært positivt. Det har vært helt fantastisk å gå rundt i Oslo med Bonde-t-skjorte den siste tida, sa hun.

Aksjonene fikk en verdig avslutning med markeringa i Oslo. Brita takket de tillitsvalgte og ansatte i Oppland for innsatsen.

Ole Wilhelm Skundberg hilste fra medlemmene i Snertingdal Bondelag med å gi honnør til både forhandlingsutvalget og aksjonsregissøren. Det har vært moro å være en del av dette, sa han.

Det er tydelig at kommunikasjonsavdelinga er blitt styrket, sa Gjermund Lyshaug fra Torpa. Dette har gitt resultater, blant annet terningkast seks fra mediehold.

Fra traktoraksjonen på Gjøvik. Foto: Tåle Willerud

Veien videre

Forhandlingsintituttet sier at tilbudet nå går til Stortinget. Neste korsvei for oss nå er høstens Statsbudsjett og diskusjonen om tollvernet. Omfanget av importen øker. Dette er urovekkende, spesielt for mjølk og storfekjøtt. Vi mister innenlandsk volum.

Tollvernet er av så stor betydning at politikernes vilje til å gjøre noe med det viser deres vilje til fortsatt ha norsk matproduksjon, sa Brita.

Fylkesleder Trond Ellingsbø samt flere lokallagsledere mente det nå var på tide å gi makteliten i Ap beskjed om at vi ikke klarer å oppfylle ønskene i Landbruksmeldinga for de virkemidler de har tilbydt oss. 

Veien videre blir en viktig sak under årsmøtet i Norges Bondelag som går av stabelen på Lillehammer 13.-14.  juni.