I mars 2022 møtes de ypperste innen nordisk mat- og mathåndverk for å kåre de beste i sju kategorier. Vi har stor tro på de norske representantene, som har en stor bredde, er bærekraftige og trekker fram genuint nordiske smaker, håndverksmetoder og råvarer.

I Norge kom det inn rekordmange 110 nominasjoner. Den norske juryen har bestått av matskribent Andreas Viestad, bonde og osteprodusent ved Tingvollost Kristin Waagen, og Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening. Det er også de som skal framsnakke de norske kandidatene i den nordiske juryeringen i mars.

Disse skal representere Norge - les mer om hver enkelt:

emblafoodaward.com kan i løpet av dagen se nominerte i de sju kategoriene fra alle landene i Norden.

– Med matprisen Embla styrker vi den felles nordiske matidentiteten og hyller folka bak maten. Jeg har stor tro på de norske kandidatene, sier Bjørn Gimming, som er leder i Norges Bondelag og vertskap for prisutdelingen denne gangen.

– Med matprisen Embla styrker vi den felles nordiske matidentiteten og hyller folka bak maten. Jeg har stor tro på de norske kandidatene, sier Bjørn Gimming, som er leder i Norges Bondelag og vertskap for prisutdelingen denne gangen.

– Den nordiske maten har dominert i restaurantverden de siste par tiårene. Nå er det forferdelig viktig at den også er relevant for barn og unge og forbrukere. Det er en nøkkel for at produsenter kan utmerke seg og finne sin stolthet og hva de er best på, sier Andreas Viestad.

– Embla er med på å øke stoltheten og anerkjennelsen til det vi driver med, i Norge og Norden, sier jurymedlem Kristin Waagen.

– De nordiske landene deler mange mattradisjoner og bruk av råvarer. Å øke oppmerksomheten om dette er med på å heve bevisstheten og status, sier jurymedlem Dag Terje Klarp Solvang.

De nominerte har blitt vurdert ut fra kriterier som bærekraft, inspirasjon, originalitet, ærlighet og ikke minst gjenkjennelig nordisk. Tidligere vinnere er blant andre Geitmyra Matkultursenter, Claus Meyer, Bondens Skafferi og Reko Finland.

Råvareprodusentene står bak

De seks nordiske landbruksorganisasjonene, samlet under NBC Nordiske Bondeorganisasjoners Centralråd, står bak prisen. Den støttes også av Nordisk Ministerråd, og er en del av Ny Nordisk Mat III-programmet. Norges Bondelag er vertskap når prisene deles ut i Oslo 11. mars 2022. Dette er tredje gang Embla Food Awards holdes.