Kvitnes Gård tilbyr hyperlokal mat i verdensklasse og overnatting i eventyrlige omgivelser. Dette har bragt Kvitnes på det Nord-norske turistkartet, og derfor er Kvitnes Gård valgt ut til å representere Norge i EMBLA Food Awards 2021 i kategorien "nordisk matdestinasjon". Her er menyene forankret i lokale råvarer og historien til regionen.

Råvarene som tilberedes på restauranten kommer hovedsakelig fra gården med egen hage og egne dyr. Det som kjøpes kommer utelukkende fra lokale produsenter fra nærregionene. Fisken kommer fra havene i nærområdene og elgen er selvskutt. Alt fra dyrene blir brukt. Kvitnes Gård er blitt en bærekraftambassadør med sitt kompromissløse arbeid for å ivareta og verne om naturen rundt oss. Det jobbes hele tiden for å inspirere flere til stadig å søke mer bærekraftige matsystemer. Forutsetningene for dette arbeidet er et tett samarbeid med lokale produsenter, fiskere og slakterier.

– Nærhet til matproduksjonen og et tett samarbeid med bønder er viktig for meg som kokk. Menyene er alltid dypt forankret i råvarene og historien til regionen vår, sier kjøkkensjef Halvar Ellingsen.

På den måten har restauranten full kontroll på hele næringskjeden, og en lang vekstsesong med sol døgnet rundt gir fantastiske grønnsaker og bær.

– Kort reisevei fra jord til bord handler ikke bare om at man legger igjen verdier lokalt, men også om å sikre kvalitet på maten. Nordnorske grønnsaker smaker jo mye bedre. Og når de kommer rett fra jorda og serveres samme dag kan det ikke bli bedre, sier Ellingsen.

Dette har utvilsomt vært en suksessoppskrift, for resultatet er gode anmeldelser, fullbookinger og besøkende fra både inn- og utland. Ellingsen blir også glad for å bli valgt til å representere Norge i kåringen av årets nordiske matdestinasjon.

– Det er veldig artig. Jeg var i Embla-juryen sist, så jeg kjenner til det høye nivået i den kåringen. Det er utrolig kult at andre ser og setter pris på det arbeidet vi legger ned, sier Ellingsen.

Juryen trekker spesielt fram hvordan Kvitnes Gård bruker de lokale naturressursene til å servere bærekraftig kvalitetsmat, samtidig som de inspirerer til å verne om naturen rundt oss.

– Den praktfulle naturen har i lang tid lokket turister til Lofoten. Takket være Kvitnes Gård utvides det Nord-norske turistkartet med Kvitnes i Vesterålen. Der får man servert herlige smaksopplever som også minner oss på hvilke ressurser denne naturen består av og hvor viktig det er å ta vare på den, sier Dag Terje Solvang fra juryen.

Les mer om Embla og de norske representantene her.