På Prestrud gard i Rudsbygd i Lillehammer kommune, bruker de ca 1800 rundballer for å fôre 220-230 storfe (kyr, kviger, kalver og okser) i løpet av et år .- Det blir mye plast, sier Iver Prestrud. For å komprimere det til mindre volum som er lettere å levere til gjenvinning, har de gått til anskaffelse av ei mekanisk emballasjepresse. Felleskjøpet kommer og henter plastbuntene gratis.

Det må til mange rundballer for å ha nok mat til 230 dyr gjennom vinteren. Det blir mye plast, men Anders og far Iver Prestrud holder orden på rundballeplasten

Regionsjef medlem i Felleskjøpet Agri, Geir Langseth, bekrefter at Felleskjøpet nå har et opplegg hvor alle bønder i hele landet kan melde inn rundballefolie for henting på egen gård. - Tidligere ble plast sett på som et avfallsprodukt i landbruket. Med økende kunnskap og bedrede økonomiske rammer knyttet til gjenvinning, har plast blitt til en ressurs, sier han. - Fremtidens tanker rundt sirkulærøkonomi gjør det mer interessant å satse på gjenvinningstiltak nå enn før.

- Kravet vi stiller er at det er presset i kompakte baller og at det er såkalt «risterein» plast, og det er kun rundballefolie vi tar imot (ikke nett, storsekker, kanner etc). Men både farget og hvit folie kan være blandet. Ballene hentes på garden i perioden 1. mai og ut september. For å bestille henting kontakter de Felleskjøpet Agris Kundeservice på 72 50 50 50.

Geir Langseth kan fortelle at de allerede har solgt mange plastpresser. - Slike presser selges også av flere andre og noen har kjøpt brukte på finn.no, sier han.

 

Hele 95% av landbruksplasten gjenvinnes!

Siste rapport fra Grøntpunkt viser at det har vært krevende for næringslivet generelt hva angår plastgjenvinning. Men det er rekordinnsamling av landbruksplast. I 2020 ble 95,3% av plastemballasjen i landbruket gjenvunnet. Det er en økning på 8,7 % fra forrige år.

 

Bøndene fortjener ros og anerkjennelse

Bjørnhild Kihle har rydda og bunter plastikk hjemme på Nettum på Østre Toten.

- Dette er svært gledelige tall, sier styremedlem i Innlandet Bondelag, Bjørnhild Kihle. Hun har engasjert seg for plastrydding og plastgjenvinning i mange år. - Bøndene kan klappe seg sjøl på skuldrene. Plast skal ikke på avveie, og tallene viser at vi er helt i toppen på gjenvinning av plastemballasje.- Og vi forbedrer oss år for år, sier hun. Plast som flagrer i trærne er lett å få øye på, og det er lett å skylde på landbruksnæringa når vi finner plast på avveie. - Dette er ikke riktig, sier Bjørnhild, som mener landbruket får uberettiget skyld for mye av plasten i naturen.

- Tallene gir oss også en god motivasjon til å fortsette det gode arbeidet, sier hun. Bjørnhild oppfordrer til å stoppe opp noen sekunder når du ser plasten flagrer. - Ta den med deg, den har ingenting ute i naturen å gjøre, sier hun. - Her kan den fortsette videre til vassdrag eller havne i magen på et dyr, og så er det fryktelig stygt, avslutter hun.

 

Henter flomutsatte rundballer i god tid før vårflommen

Tilbake til Rudsbygda, forteller Iver Prestrud at fokuset på plast på avveie har gitt resultater. - Vi ser at det blir tatt på alvor. Han har rundballer også på et jorde nær Gausa ved Jørstadmovollene. - Dette var et problemområde før, sier han. Her kunne rundballer havne i Gausa for deretter å flyte videre til Lågen og Mjøsa. - Dette ser vi heldigvis ikke lenger. - Vi som lagrer rundballer her, må sørge for å hente dem i god tid før elva blir flomdiger, sier han. Sjøl henta han siste rundballen som lå flomutsatt til i går.

 

Slike plastremser kan fort bli liggende og flagre rundt. Vi må sørge for å rydde opp i dette, sier Anders Prestrud.

Plastremser kan lett flagre vekk eller fryse fast i bakken og bli liggende igjen etter at rundballene er kjørt vekk og islaget på bakken tiner. - Disse flakene kan fort bli ødelagt når traktoren kjører over dem, sier sønnen Anders. Små plastbiter må også plukkes opp, er hans klare beskjed.

 

Plastpressesjef holder orden

Iver Prestrud gir sønnen Anders skryt. - Han holder orden og har full kontroll på den nye plastpressa. Anders (13 år) har satt seg skikkelig inn i hvordan plasten fra rundballene skal samles og presses. - Det er bra at det ikke er så rotete rundt oss, sier han. Han viser hvordan maskina fungerer og presser en ny bunt med plast han har samlet fra rundballene med gras.

Her ligger plasten i komprimatoren, og når døra stenges kjører Anders pressa i gang og plata øverst i kammeret presser plasten sammen før bunten den knytes sammen med to bånd.

 

Her strammes båndene før bunten knytes sammen

 

Ferdig pressa bunt, klar til levering

 

Plastinnsamling på skolen

Det er ikke bare hjemme på garden Anders holder orden på plasten. På skolen har de hatt dugnad med å plukke plast. I tillegg til at det ble penere rundt dem, ga det også et bra tilskudd til klassekassa. Dette finansieres gjennom prosjektet "Hold Innlandet rent" der Innlandet Bondelag er en av samarbeidspartnerne.