Fra venstre Randi Leinan Lund og Ingvild Røe hadde reist fra Tolga grytidlig på morgenen, og var glade for å få frokost av Ann-Kristin Raabe Bjurling fra Nes og Helgøya Bondelag.

Frokostaksjonen var en del av oppbryggingen mot jordbruksforhandlingene. Aksjonen på Hamar var en suksess, der 30 personer fra Bondelaget delte ut matpakker. Størstedelen foregikk på Hamar stasjon på morgenkvisten, deretter gikk ferden til Hedmark fylkeshus. 500 matpakker ble delt ut, og både mottakerne og utdelerne må sies å ha vært gledelig morgenfriske!

Randi Leinan Lund og Ingvild Røe Buttingsrud, begge fra Tolga, satte pris på aksjonen.

- Saftig og godt rundstykke. Vi setter pris på lokal mat. Dette er veldig positivt! sa Leinan Lund og Røe Buttingsrud.

Stian Røbergeng og Anette Jensen synes det er trygt med lokal mat. De fikk rundstykker og gulrot av Arnulf Berg i Løten Bondelag og Ann-Kristin Raabe Bjurling i Nes og Helgøya Bondelag.

Også Stian Røbergeng og Anette Jensen fra Hamar/Mo i Rana satte pris på maten.

- Lokalprodusert mat er bra, både fordi maten er trygg, og fordi transporten er kortere. Det er positivt både for miljøet og for kostnad og pris, sa Stian Røbergeng.

Det var medlemmer i bondelagenes lokallag på Hedmarken, samt Hedmark Bondelags fylkesstyre og administrasjon som sto for sjarmoffensiven på morgenkvisten.

En morgenfrisk gjeng fra lokallagene på Hedmarken, Hedmark Bondelags fylkesstyre og administrasjon.

Høyst lokal matpakke

Maten som ble delt ut er lokal fra a til å:

Rundstykker med speltmjøl fra Heidi Hemstad på Nes, ost fra Bryn gardsmeieri i Trysil, smør fra Monssveen Gaard på Ring i Ringsaker, gulrøtter fra Valborg Alhaug i Stange og melk fra Tine. Matpakka er laget av personalet i kantina på Blæstad.

Med matpakka fulgte informasjon om www.bondevenn.no . Sjekk ut nettsida, hvor det også er lansert et spill, Andelslaget. Her inviterer vi alle til å bli med og drive en gård.  På bondevenn.no kan du lage ditt eget andelslag og hjelpe en bonde med å løse utfordringer han møter på gården fra nå og til september. Vinneren av konkurransen får selvsagt et gårdsopphold i premie!

Stor støtte i befolkningen

Den ferske MMI-undersøkelsen viser at landbruket fortsatt står svært sterkt i befolkningen.

9 av 10 sier de vil ha et landbruk av samme omfang som i dag.

– Et kraftig signal til regjeringen før jordbruksforhandlingene, sier bondelagsleder Nils T Bjørke.

Meningsmålingen er utført av Ipsos MMI for Norges Bondelag. Av 1012 nordmenn svarer 87 prosent at de er for norsk landbruk av samme omfang som i dag. I likhet med fjoråret kan bøndene derfor gledelig konstatere at 9 av 10 støtter det arbeidet de gjør. 26. april leveres kravet til årets jordbruksforhandlinger.

- Vi gleder oss stort over å ha det norske folk i ryggen. Denne målingen viser at de som vil bygge ned landbruket er i et solid mindretall. Det bør være et kraftig signal til den sittende regjeringen i de kommende jordbruksforhandlingene, og til de borgerlige partiene foran høstens stortingsvalg, sier leder i Norges Bondelag Nils T. Bjørke.

Dette er det folket mener er de viktigste grunnene til å støtte det norske landbruket:

· Produsere trygg mat: Viktig for 94 %

· Gir levende bygder/ opprettholder bosetting: Viktig for 90 %

· Sikrer en viss grad av selvforsyning: Viktig for 88 %

- Det som kommer fram i undersøkelsen er veldig gledelig, sier leder i Hedmark Bondelag, Einar Myki.

Han har store forventninger til årets landbruksoppgjør. Han håper resultatet blir et ganske annet enn i fjor, da det ble brudd i forhandlingene.

– Vi har fått noe økt tollvern, og jeg håper nå at regjeringa vil innfri under landbruksoppgjøret i vår, sier Myki.

Bondelaget var synlig på stasjonen, også med bannere (se bakgrunnen) og traktor. Her fylkesleder Einar Myki, Hans Frithjof Medlien fra Ringsaker Bondelag og Knut Reidar Buraas fra Åsmarka Bondelag.

Trygg mat og økt matproduksjon

Følgende er budskapet Bondelaget i dag vil ut med, i tillegg til innholdet i MMI-undersøkelsen:

  • Forbrukerne setter pris på trygg, norsk mat. Ved å dele ut frokost, ønsker vi å si takk til alle som støtter opp om norsk matproduksjon og samtidig gi folk en god start på dagen.
  • Vi vil vise verdien av landbruket og trygg, naturlig mat fra hele landet. Befolkningen øker, og landets bønder vil produsere mer mat for å dekke etterspørselen.
  • Norsk mat er et verdivalg. Vi vil bruke ressursene som er spredt over hele landet og gi folk sunn, kortreist mat som vi kjenner matens opprinnelse til.
  • Lær mer på Bondevenn.no! Her kan du og være med på å drive gård for å skjønne enda mer av hvordan det er å drive matproduskjon!
  • Mange husker bruddet i jordbruksforhandlingene i fjor, da traktorene var godt synlig i bybildet. Vi ønsker ikke en gjentakelse i år, men Bondelaget er ingen garantist for en avtale, og mat på norske ressurser krever et konkurransedyktig inntektsnivå.

Etter aksjonen på stasjonen, gikk ferden til Hedmark fylkeshus. Her får Elisabeth Skasrderud frokost av Karstein Bergset fra Hedmark Bondelags fylkesstyre.

Siw-Anita Holck satte pris på maten fra Veldre Bondelags Eli Bøhmer.