Mat- og landbruksfestivalen Midt i matfatet i Vikingskipet har gjennomgående grønt fokus, og pågår fredag 20., lørdag 21. og søndag 22. september i Vikingskipet i Hamar.

Fredag besøkte 1500 niendeklassinger fra hele fylket Midt i matfatet for å lære om grønne utdanninger. På Hedmark Bondelags stand tok vi utgangspunkt i planteproduksjon og i bondens jobb som klimaarbeider.


Organisasjonssjef Margrete Nøkleby i Hedmark Bondelag forklarer om karbonkretsløpet og hvordan bonden kan bidra til økt fotosyntese.

Bonden er helt avhengig av klimaet i arbeidet ute på jordet: Sol, regn, temperatur og vind. Når klimaet endres, er bonden en av dem som blir sterkest rammet. Samtidig er bonden en viktig brikke i det naturlige karbonkretsløpet. I korn, grønnsaker, gress og trær foregår fotosyntese, og vekstene binder karbon.

Bonden er en viktig del av løsningen i klimaarbeidet, og setter i gang mange gode og betydningsfulle tiltak. Å få ned de fossile utslippene som har kommet i tillegg til det naturlige karbonkretsløpet er det aller vesentligste tiltaket for hele samfunnet.


Linnea Therese Enger Andersen, Hanna Natalia Elson, Ella Bakken Vold, Ada Nilsen, Johanna Ingrid Flermoen, Ingvild Netteland Sigurdsen, Nina Nordbrenden og Eir Aasgaard Rønningen fra Ottestad ungdomsskole kom med mange gode spørsmål og svar til Margrete Nøkleby.

Det store spørsmålet til ungdommene var: Hvordan kan bonden bidra til økt fotosyntese og mer binding av karbon i jord?

Dette ga grunnlag for mange gode klimasamtaler med superengasjerte ungdommer! Og vi kom fram til at det ligger gode muligheter i at bonden kan øke fotosyntesen ved å jobbe for økte avlinger, plante flere trær og ha dyra mer ute på beite.


Andrea Victoria Vold Olsen, Victoria Harviken, Solveig Vigdal Olsen og Anna Gjems French fra Åmot ungdomsskole i diskusjon med Margrete Nøkleby fra Hedmark Bondelag.

Ungdommene fikk også bryne seg på foto-plante-quiz: Hva dyrker bonden her?
Tenk at rotfrukter som jordskokk og potet kan være så blomstrende vakre over bakken!
Og hvordan var det nå med forskjellen på disse kornslagene igjen? Nytteløs nynning på "Jeg er havren" tyder på at det en "slager" som snart har gått ut av tiden. Men svarene kom som perler på ei snor. Makan til dyktige og interesserte ungdommer!


Marit Finseth Løberg fra Matbransjens opplæringskontor, Robin André Palovaara, Dorthe Wetten og Jon Kristiansen fra NHO Innlandet etter at en overrasket Robin André Palovaara har fått tildelt svennebrevet.

Niendeklassingene fikk også møte lærlinger til insiprasjon for kommende yrkesvalg. Blant lærlingene som deltok på scena var Dorthe Wetten og Robin André Palovaara, som begge er kjøttskjærere. Dorthe er godt i gang med utdanningsløpet, mens Robin André fikk seg litt av en overraskelse foran 7-800 publikummere: Han fikk tildelt sitt svennebrev!

Han oppfordret tilhørerne til å gå samme veg som han med yrkesfag, og forklarte hvordan arbeidsdagen er, viste fram knivene han bruker, og kunne lokke med solid månedslønn.


Deltakerne på utdanningsopplegget kom fra hele Hedmark. De niendeklassingene som hadde reist lengst kom fra Engerdal og Eidskog.

Direktør Jon Kristiansen i NHO Innlandet minnet også om mulighetene innen yrkesfag.

- Her i Innlandet har alle de som velger en yrkesrettet utdanning innenfor jordbruk, skogbruk og mat store muligheter. Det er mange spenende bedrifter å jobbe i her i Innlandet - som for eksempel Geno, Nortura, Tine og Moelven Industrier. Vi har både praktiske, teoretiske og tekniske jobber - det spenner fra produksjon til forskning. Bruk tida her i dag til å stille spørsmål og være nysgjerrig på bedrifter og utdanningsmuligheter. Jeg har trua på dere og Innlandet - lykke til!


Magnus Braaum Melaas og Markus Hegge Smeby i tøff duell i melkespannholding.

Attåt fag og foredrag ga Hedmark Bondelags stand også muligheter for fysisk fostring: Sekkeløp, melkespannholding og potetløp!


Synne Nes Hagen, Gabriela Baran og Sara Hovde i jevnt kappløp.

Disse aktivitetene, samt quiz om planter og klima, har vi også gjennom hele helga. Tar du utfordringen? Kom og prøv! Og smak og kjøp friske grønnsaker fra bondens åker!


Marthe Ilseng Spangen og Anne Rustad byr på blomkål og romanesko levert av bønder i nærområdet.


La deg friste!


Romanesko har smak som ligner blomkål, og har et fortrinn som svært dekorativ grønnsak.