- Du er Ernas mann i Innlandet, og nå må du hjelpe til med matproduksjonen i landet, sa fylkesleder Elisabeth Gjems til Statsforvalter Knut Storberget.

Fylkesleder Elisabeth Gjems hadde med seg ei bøtte med fersk kumøkk, en godt lappet arbeidsdress og en høygaffel da hun besøkte Storberget hjemme i Elverum i dag. Det er nok mulig han hadde fått nyss om besøket. Han hadde nemlig forberedt et trivelig frokostbord med gode norske råvarer. – Når dere ikke ønsker å sette dere ved bordet til Olaug Bollestad, får dere i det minste sette dere ned her, sa han spøkefullt.

Den spøkefulle tonen fortsatte med Regjeringas matkrisestrategi. – De mener vi kan spise laks sju dager i uka, sa Elisabeth, og jeg ser du er sjølberga på agurk til agurksalaten. Rundt om i stua er det planteproduksjon i alle vinduskarmer og på frokostbordet kan han stolt servere av egen brødbakst og bringebærsyltetøy fra egen hage. Det er klart mannen er glad for å få ei bøtte gjødsel på døra!

 

Kumøkk, høygaffel og kjeledress - viktige innsatsfaktorer i jordbruket

Statsforvalteren har bra med agurk til agurksalaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alvorlig budskap fra Innlandets bønder

-Vi blir ikke møtt på inntekt, ikke på investering og ikke på struktur. Nok er nok, sa Bondelagslederen. Det er slutt på tålmodet i medlemsmassen vår.

–  Jeg skjønner bekymringen, sa Storberget, men jeg stusser over at dere ikke satte dere ved forhandlingsbordet for å høre hva partene har å si. – Jeg er bekymret over den forhandlingsgevinsten dere går glipp av. Knut Storberget er godt kjent med både forhandlingsinstituttet og Innlandets mangfoldige landbruk, både som Statsforvalter og som tidligere politiker i Regjering og på Stortinget.

Elisabeth Gjems er enig i at vi kan tape forhandlingsgevinst når tilbudet går til Stortinget. – Men jeg kan love deg; - vårt forhandlingsutvalg har brukt tida etter tilbudet kom svært godt. De har sondert og hatt møter. Det er et trøkk og en utålmodighet i medlemsmassen som vi ikke har opplevd på svært lang tid. Det er svært alvorlig når en mann som Lars Petter Bartnes går til brudd så tidlig, sier hun.

 

Tilbudet ga null, null, null!

- Avstanden var altfor stor, både i penger og innretning. Etter sonderinger, fant forhandlingsutvalget at det var for lite å hente, sier hun. Tilbudet ga 0, 0, 0. I fjor hadde vi en forsiktig tilnærming til forhandlingene, uten muligheter for brudd, fordi hele landet var i en vanskelig situasjon. Vi har produsert det remmer og tøy kan holde for å holde matforsyningen opp i koronaåret. Men nå har vi ikke mere å gå på, inntekta må opp, sier hun.

Storberget er enig i at vi trenger å løfte bondeinntekta. - Beredskapsmessig er det vår viktigste jobb, mener han. I tillegg til mat, er landbruket viktig for helse, trivsel og arbeidsplasser. – Jeg mener Bondelaget er den organisasjonen som har den viktigste saken for Innlandet. - Det Bondelaget og du, Elisabeth gjør, er veldig viktig. Staten, forbruker og samfunn må verdsette bonden. Den lave forsyningsgraden vi har i dag er en risiko for landet vårt.

 

Elisabeth Gjems og Knut Storberget deler bekymringen rundt bondens inntekt, men er ikke helt enige om hvorvidt det var for tidlig å bryte forhandlingene.

 

- Jeg skal hilse innover til Regjeringa fra dere. Matproduksjon er noe vi må investere i. Vi må forstå at bønder får for lite, både fra forbruker, Stat og samfunnet. - Den viktigste satsingen vi må i gang med etter koronaen, er nettopp innen jordbruket, sammen med skogbruket. Det er Elisabeth sin næring det skal satses på. Jeg er glad i jordbruket og norske bønder, avslutter Statsforvalteren.