Regjeringen har nettopp avslått å hjelpe norsk jordbruk med en nødvendig og etterlengtet kompensasjonsordning for økte kostnader næringa får pga korona. De som nå legger millioner av kroner, stor arbeidsinnsats og håp ned i jorda, selve grunnlaget for maten som skal høstes senere i sommer og i høst, de står alene igjen, med stor usikkerhet, det økonomiske ansvaret, og med beskjed fra landbruks- og matministeren: - dere skal gjøre som dere pleier.

Et bilde fra lystigere tider på Søre Elton. Nå har jordbærprodusentene på Søre Elton i Stange fått nok, og de har sendt Bollestad et brev, med meget klar tale:

 

 

Kjære Bollestad,

 

Du sier at vi skal gjøre som vi pleier….

Akkurat som du sa i fjor.

Vi pleier å ha 45 polske til å hjelpe oss med innhøstingen.

Så da er vi vel enige i at vi ikke kan gjøre som vi pleier? For grensene er stengt!

 

I fjor fikk vi 30 av 45 polske til å hjelpe oss.

Dette kostet oss mye ekstra ift. alle smittevernsregeler, karanteneregler og tester.

Vi leide ekstra toaletter, dusjer, kjøkkenfasiliteter, og isolat i tilfelle utbrudd.

Det ble kjempedyrt, men alle våre plukkere var friske hele sesongen. Gudskjelov – da sov vi godt da, etter at alle hadde reist hjem. For våre polske kom seg hjem.

 

For de femten polske i ”manko” lyste vi ut stillinger som jordbærplukkere, og vi fikk enorm respons.

Vi ansatte et norsk team, og de plukket i snitt akkurat 30% av hva en polsk ansatt gjorde. De synes også at 8 timer om dagen er for mye. Med kortere dager blir prosenten enda dårligere.

Og det er jo helt naturlig at det du gjør for første gang, går saktere enn det du har gjort i mange år. Sesongen endte med at 70% av avlingen ble høstet.

 

Hvor mange norske trenger vi da i år, nå som vi ikke får polske? 135stk? Skal vi kompensere for kortere dager i tillegg blir det nærmere 200stk? Har vi fasiliteter til det, når vi snakker om toaletter, pauserom osv.? NEI!

Blir det uforholdsmessig dyrt å leie alt vi mangler? JA!

Og finnes det, om vi vil? Trolig IKKE!

Og tørr vi / har vi råd til å ha arbeidsgiveransvar for så mange? NEI!

 

Også til mitt store spørsmål og bekymring:

NORSKE PLUKKERE, SOM TIL ENHVER TID ER UTE I SAMFUNNET OG KAN PLUKKE OPP SMITTE, SOM BOR HJEMME HOS SIN FAMILIE, SOM OGSÅ ”FARTER” RUNDT I SAMFUNNET.

ER DE TRYGGERE, MED TANKE PÅ SMITTE, ENN POLSKE SOM HAR SITTET I KARANTENE OG SOM BOR PÅ GÅRDEN OG KUN OMGÅS HVERANDRE?

 

Så hvis du vil ha norske grønnsaker, frukt og bær, må du hjelpe oss nå!

Hvis ikke – er vi i styrt avvikling – for dette er for dyrt, og risikabelt!

 

En annen ting jeg ikke forstår er at vi erstatter manglende volum med import.

I Norge har vi svært strenge regler ift. plantevern, har de det i alle landene vi importerer fra? NEI – dessverre!

I Norge har vi svært strenge regler ift. det å ha ansatte, har de det i alle landene vi importerer fra? NEI – dessverre!

Bygger vi ikke da opp under ting vi egentlig tar avstand fra?

 

 

Hilsen Børe og Anette Vold

Søndre Elton gård i Stange Vestbygd.

-Straks ferdige som jordbærprodusenter-

 

Vaffel med jordbær rett fra åkeren. Det serveres fra Jordbærbua på Søre Elton. Og Regjeringen sier nei til å gi en hjelpende hånd og bidra til at vi kan få dette også i framtida.

 

Full støtte fra Grøntutvalget, både regionalt og sentralt

- Dette brevet med bønn fra Søre Elton viser bare alvoret i situasjonen, sier leder i grøntutvalget i Innlandet Bondelag, Ole Morten Nyberg, - det begynner å haste. Dette er signaler vi har fått jevnlig fra medlemmer gjennom hele 2021.

- Det haster! Det var også overskriften i brevet vi i Grøntutvalget sammen med Innlandet Bondelag sendte i midten av mars til Norges Bondelag. Her ba vi om kompensasjon for ekstrakostnader produsentene får i forbindelse med koronasituasjonen (karantenetiltak, saksbehandlingsavgifter og økte lønnskostnader som ikke dekkes av pris på varer), sier Nyberg.

- Produsentene tar store sjanser på egen gard. Det er de forøvrig vant med, med den usikkerheten vi ser nå, er det mange som ikke klarer lenger. - Risikoen er for stor. Og han får skremmende signaler fra flere deler av grøntnæringa.

Norges Bondelag har fulgt opp vårt brev og bedt, sammen med andre organisasjoner, om kompensasjon for ekstraordinære kostnader for grøntnæringa. Regjeringen har sagt nei. - Det viser seg at Regjeringen ikke skjønner alvoret, mener Ole Morten Nyberg. - Og det Anette og Børe Vold forteller om sitt brev, er noe svært mange kjenner seg igjen i, avslutter han.

 

Leder i grøntutvalget i Norges Bondelag, Thor Johannes Rogneby er helt enig:

- Det er bonden som sitter med risikoen, sier Rogneby. - Markedet vil ha norskproduserte grønnsaker, frukt og bær. Selvsagt må vi produsere det vi har mulighet til her til lands, men da må vi få muligheten til å produsere, sier han.  -Nå er det svært risikofylt for den enkelte grøntprodusent.

- Bollestad sier vi skal produsere som vanlig. Da må hun ta ansvar, sier han. 

 

Illustrasjon fra jordbæråker i Vestfold. Her ser vi generalsekretær Sigrid Hjørnegård og nestleder i Vestfold og Telemark Bondelag, Thorleif Müller.