Hedmark Bondelag har tradisjonen tro ordnet med en stor binge med halm, og gjett om den er populær å hoppe og "base" i! Her er barn fra Enerhaugen Barnehage i Stange.

Mat- og landbruksmessa Midt i matfatet foregår gjennom hele helga 15.-17. september 2017 i Vikingskipet på Hamar. Hedmark Bondelag har selvsagt stand der, bemannet av dyktige bønder fra hele Hedmarken.

Allerede gjennom første dag myldret det med besøk på standen - barnehager, elever fra ungdomsskole og videregående skole, godt voksne; ja, folk i alle aldre. Og visst er det matnyttig aktivitet det dreier seg om! Å løse en lærerik quiz om matproduksjon og landbruk må sies å være matnyttig, likeledes å fordype seg i ulike typer korn.

Mange har også kjøpt stuttreist honning, grønnsaker og poteter. Og halmbingen er selvsagt svært populær å hoppe i, både blant barnehageunger og ungdom. Og makan til etterspørsel etter BONDE-bekledning! Bonden er rene moteikonet nå, gitt!

Messa har navnet Midt i matfatet, og bedre kan det ikke passe. Hedmarken er et svært viktig kornkammer, det er stor produksjon av grønnsaker i området, og selvsagt av produksjondyr av alle slag. Nå er det innhøstingssesong, og superferske, gode, kortreiste produkter å få tak i. Visste du forresten at Hedmark har 40 prosent av Norges potetareal? Nå har du lært det, og har dermed et fortrinn om du skal løse vår allsidige quiz om mat- og matproduksjon.

Med tanke på yrkesvalg var distriktets 10. klassinger og flere videregående skoler invitert til en fagdag om yrkesmuligheter og verdikjeden for mat under messa fredag. Jammen var det mange interesserte og kunnskapsrike ungdommer, så dette lover bra for matproduksjonen i distriktet også i framtida.
I et samarbeid mellom Hedmark fylkeskommune og Hedmark Bondelag var rådgiverne i ungdomsskolene og de videregående skolene invitert til seminar om de ulike utdanningstilbudene og yrkesveiene. I år var temaet bioøkonomi. Blant foredragsholderne var Hedmark Bondelags organisasjonssjef, Margrete Nøkleby, som viste hvilke muligheter som ligger i bioøkonomien, og hvor stor bredden i jobbmarkedet er. Mange er for eksempel ikke klar over hvor sterke forsknings- og utviklingsmiljøer som ligger på Hedmarken i store avls- og foredlingsselskaper som Geno, Norsvin, Graminor og Tyr.

Velkommen innom på Midt i matfatet - her er en smakebit fra fredagens myldrende mat-moro:


I løpet av helga blir mange hundre quizer løst og rettet. Her er det Jonas Kollshaugen, Thea Thorleifsen, Ingeborg Brennsæter og Maja Lierhagen fra Furnes ungdomsskole som er godt i gang, med Ivar Skramstad fra Vang Bondelag som rådgiver.


Nils-Henning Nesje fra Langevåg på Sunnmøre er kåret til årets Bondelagskokk. På Midt i matfatet har han mange oppdrag, og han var innom Bondelagets stand sammen med medhjelper og læremester Gunnar Nagell Dahl for å kjøpe ferske, kortreiste grønnsaker.


Det bugner i kassene med ferske, stuttreiste grønnsaker og poteter.


Klær med BONDE-påskrift er svært populære. Her er det Maja Nordbäck fra Hvam videregående skole som kjøper lilla Bonde-hettegenser av Julie Engeloug fra Løten Bondelag.


Kari-Anne Nymoen og Ann Ida Sparby lot seg friste av det som var å få kjøpt av stuttreiste grønnsaker. Ved betalingskassa: Berit Grindflek fra Hedmark Bondelag styre. I vogna: Even Sparby Nymoen.


Anne Rustad fra Hedmark Bondelag lærer Jonas Hagen Pettersen og Andreas Røe Jannetta om de ulike kornslagene. Dette er en del av naturstien Veien til maten, som bringer deltakerne innom ulike stands på Midt i matfatet.


Har du kontroll på kornslagene? Her er rug, bygg, hvete og havre, men hvilket slag er hva, mon tro?


Oksen Braut er en stor attraksjon - på alle vis - på Midt i matfatet. Denne oksen er far til 300.000 avkom, i over 30 land. Han er altså en stor eksportsuksess for Geno, og har gitt 21 millioner kroner i inntekter. Gjett hvor tung han er! Mellom 1,1 og 1,2 tonn!


Braut er 15 år gammel, og har nådd en anselig alder til avlsokse å være. Helt fram til januar i år har han gjort jobben og levert sæd. Nå er det slutt, og snart er Brauts dager talte. På Midt i matfatet ble han feiret og hedret av mange - her er det NRKs Ola Bjørlo Strande som gjør opptak med røkter Harald Kleiva. Den humoristiske og allsidige røkteren har faktisk skrevet en sang til ære for Braut! Du kan også lese mer om Braut her.


Oppunder 20 rådgivere var til stede på foredrag om de ulike utdannings- og yrkesmulighetene innen grønn sektor. I år var det særlig fokus på bioøkonomien.


Organisasjonssjef Margrete Nøkleby i Hedmark Bondelag fortalte blant annet om de mange yrkesmulighetene som finnes innen avlsselskapene, landbruksrådgivingen og samvirkebedriftene. Her foregår det blant annet mye spennende forskning og utvikling!


De største må få gjennomgå!


Hvis du nå, mot formodning, skulle være usikker på om Midt i matfatet er verdt et besøk: Hopp i det!