Oscar Aspelund fra Ringsaker videregående skole talte varmt om automasjonsfaget, og hadde blant annet med seg en selvlaget vaffelmaskin til Vikingskipet. Bak: Jens Erik Dobloug, fabrikksjef på Orklas anlegg i Elverum.

Den som uttalte at det er genialt med jobb i matbransjen var Jens Erik Dobloug, som er fabrikksjef på Orklas anlegg i Elverum. Elevene fant fort ut at de kjente godt til Orkla, siden dette selskapet produserer både pizza Grandiosa og Idun ketchup - samt ferdigmiddagsrettene som produseres i Elverum. Og Dobloug var helt klar: Vi trenger lærlinger!

Han fikk støtte av direktøren i NHO Innlandet (Næringslivets Hovedorganisasjon), som slo fast at 6 av 10 NHO-bedrifter mangler kompetanse i sin bedrift.

- Så sjekk ut hva slags kompetanse som trengs! Og jeg kan i dag slå fast at fagutdanning trengs, det er lurt å ha teknologisk kunnskap, og det er behov for nye arbeidstakere innen jord, skog, mat og teknologi her i Hedmark og i landet forøvrig, sa Kristiansen.

Midt i matfatet er en publikumsrettet mat- og landbruksfestival som årlig arrangeres i Vikingskipet på Hamar. Hensikten med skoleopplegget som foregikk på arrangementets dag 1 er å gi inspirasjon og smakebiter til elever som snart skal ta utdanningsvalg. Sentrale aktører innen landbruk og matproduksjon som har stand på messa hadde laget egne opplegg for elevene, slik at de fikk gå fra post til post i ei tilrettelagt løype, og få informasjon og teste aktiviteter som gir innblikk i ulike yrkesvalg.

Og for en herlig myldrende dag det ble! Elevene fikk blant annet høre om bondens hverdag, møte kjøttskjæreren som tar hånd om slaktet, fikk info om hvordan nye plantesorter blir til, og smakte på kokk- og restaurantfaget bokstavelig talt.

Hedmark Bondelag fikk med seg to av sine medlemmer fra Romedal og Stange: Maria Østerås og Lars Magne Mauset fortalte om sin hverdag som bønder, med henholdsvis korn og svin, og korn, kyr og bier.

Et par utdrag fra hva Maria fortalte:

"På vår jord lager vi nok korn til å bake 500 000 brød! Vi har også griser, masse griser i alle aldre. Vi har over hundre purker, og de er delt i tre «barselgrupper». Hver 7. uke føder (eller ”griser” som vi kaller det) 30 stk. Da passer vi på natt og dag, og jobber heltid som jordmor.

For at jeg skal lykkes er jeg avhengig av hjelp. Du er avløseren, du er dyrlegen, du er slaktebilsjåføren, du er regnskapsføreren, du er kraftfôrbilsjåføren, du er rådgiveren, du er rørleggeren, du er elektrikeren, du er snekkeren, du er mekanikeren osv osv osv. Har dere skjønt det? Vi er i samspill med samfunnet, vi skaper arbeidsplasser, vi holder folk i arbeid, vi sørger for mat på bordet deres hver dag.
Om ikke du blir en bonde selv, så kan det hende du blir en på laget mitt likevel!
Lykke til videre!"

Og fra Lars Magne:

"Det er mye vi må passe på. Hvis dere vet at dere bør drikke flere liter med vann på en dag, så må ei ku drikke 50 liter med vann. Det er mye, det! Og siden ei ku er et dyr som rovdyra gjerne vil jakte på, har naturen utvikla ku slik at ei ku kan drikke 26 liter på 1 minutt. Så i sommer da det var så varmt og bekkene tørka ut, da måtte jeg bruke mye tid på å vanne kornet og kjøre vann til kua. Samtidig skulle jeg ta vare på bikubene mine. Det er faktisk slik at ei bie flyr opp til 5 km for å finne nektar. Ei bie samler nok honning til ei spiseskje i løpet av hele livet sitt. Det er noe å tenke på det når vi bruker et glass av honning til noe."

For publikum er det mye å oppleve både lørdag 22. september og søndag 23. september, se info og program her: http://midtimatfatet.no/

Hedmark Bondelag byr blant annet på quiz, melkespannholding, sekkeløp og potetløp, salg av grønt fra produsenter i nærområdet, og en trivelig prat med en av våre lokale gårdbrukere. Her bugner det av mat- og drikkeopplevelser. Hjertelig velkommen til Midt i matfatet i Vikingskipet på Hamar!

I kjølvannet av arrangementet har Hedmark Bondelag trukket ut tre vinnere av Kjærlighet til norsk mat-forklær - en for hver arrangementsdag. Vinnerne (som svarte riktig på alle spørsmålene) er: Kari Ann Engeset i Brumunddal, Linda Cecilie Kongssund i Moelv og Gøril Grindflek Granås i Rendalen. Vinnerne får premien tilsendt.


Maria Østerås forteller om at kornet de produserer på gården brukes både til menneskemat og dyremat (kraftfôr).


Sånn ser det ut når 900 elever står stimlet foran scena for å høre om utdanningsvalg.


Lars Magne Mauset forteller ivrig om livet på gården. Og så delte han ut smaksprøver på honning!


Ikke bare info om svineproduksjon - også om slakt og kjøttskjæring.


Jon Kristiansen, direktør i NHO Innlandet, ville for anledningen gjerne kle seg i Bonde-t-skjorte. Vi satser på at den blir hyppig brukt!


Det var et solid lag av lærlinger og næringslivsledere som fortalte elevene om spennet i yrkesvalg innen mat, matinddustri og landbruk.


Artur Voveris, Javier Meza, Håken Øfstaas og Abdi Risag fra Elverum var veldig godt fornøyde med dagen, og trakk spesielt fram det de fikk høre om slakteridrift, om bondens hverdag og om utvikling av plantesorter. - Bondens jobb høres fascinerende ut, men også litt slitsom, da, sa Håken. - Jeg tenker å bli kokk, sa Javier. - Den mest spennende jobben jeg hørte om i dag var det vi ble fortalt om å binde sammen ulike planter for å få bedre planter. Men jeg vet ikke akkurat om jeg skal satse på det, da, sa Artur.


Maria Østerås og Lars Magne Mauset hadde med seg diverse ting for å illustrere det de produserer: matkorn, korn til kraftfôr, mel, brød, gris, skinke, bacon, utstyr til honningproduksjon, honning og roastbeef.


En myldrende dag! Men gruppene kom seg fint fra stasjon til stasjon ved hjelp av egne guider fra service og samferdsel-utdanninga.


Hos Tine var det mulig å prøve seg på "melking".


Smaken er viktig for dem som velger kokk og restaurantfag, og her fikk elevene virkelig teste smaksløkene.


Ivrige hender i været hos Kristin Børgesen og Graminor, som arbeider med utvikling av plantesorter til jord- og hagenæringen.


Som innledning/avslutning fikk elevene overvære et fantastisk stunt fra balansekunstner Eskil Rønningsbakken. Budskap: Tør å ta egne valg, og våg deg utpå (vel å merke ikke nødvendigvis på samme måte som Rønningsbakken!).


Han må være gæren! var et av de mange gispende utsagnene som kom under stuntet.


Representanter fra kommunene på Hedmarken, fylkeskommunen og Fylkesmannen var også hjertelig til stede. Viktige samarbeidspartnere for Midt i matfatet!


Populært med quiz på Hedmark Bondelags stand!


Frida Alkemark og Niels Henrik Landfald hadde med seg en smaksrik og herlig løksuppe, som det gikk unna litervis med på Hedmark Bondelags stand. Nam!


Hedmark Bondelags leder, Erling Aas-Eng, syntes løksuppa smakte så fortreffelig at han rapt kjøpte med seg to poser med sjalottløk. Berit Grindflek tar imot betalinga.


Sekkeløp går aldri av moten, og Borghild Paulsen og Kristian Paulsen hadde virkelig teken. Kari Austlid er klar med både tidtaking og premie.


Adrian Viddal i knallhard duell mot kompis Jon Olav Jørstad i melkespannholding, hvor Jørstad holdt ut lengst.