Sola strålte og det var mange blide fjes å se både under grøt-frokosten på Lillehammer, og under bakt-potet-serveringen ved hovedporten til Rena leir i forrige uke. Vårkampanjen til bondelaget har som hovedmål å minne politikere i Innlandet om viktigheten av jordbruket i fylke, og ikke minst at de skal bidra til å fjerne tvilen hos bønder, som kjenner på en stor økonomisk usikkerhet om dagen.Fylkesordfører i Innlandet, Even Aleksander Hagen, Ap, får gjennomført norsk frokost med byggrynsgrøt, bringebær, honning og melk av Innlandet Bondelag.

Og mange fylkestingsrepresentanter dukket opp til grøtfrokosten 18. april ved inngangspartiet til fylkeshuset på Lillehammer. Byggrynsgrøt fra Fjordland, produsert ved Tines meiere på Tretten, med honning fra Sveen Vestre i Løten, bringebær fra Moe i Øyer, og melk fra Tine-bønder gikk unna som bare det.

Bondelaget håper politikere i Innlandet fikk med seg godt med kraft inn i møtedagen, og at de fikk klare tanker om viktigheten av bonden og norsk matproduksjon.  

Kortreiste poteter til soldatene

Fredag 21. april fikk de grønnkledde i Rena leir smak av kortreiste poteter med norskprodusert tilbehør. Vi håper det minner Forsvaret, politikere, og folk flest om at matberedskap er en del av totalforsvaret vårt.

For soldatene strømmet på da det ved lunsjtider ble kjent at det var bakte poteter med smør, ost, skinke og rømme å få utenfor hovedporten til Rena leir – alt fra den norske bonden selvfølgelig.Bondelagsleder Elisabeth Gjems serverte soldatene Emil Nymoen og Hans Arne Karlsen, fra Telemark bataljon, norske bakte poteter.

- Dette smakte godt, samstemte soldatene Emil Nymoen og Hans Arne Karlsen fra Telemark bataljon, som var av de første som kom til bords.

Og det var stor enighet blant soldatene om at norsk mat er en viktig del av forsvaret.

Trenger framtidstro

Innlandet Bondelag understreker at jordbruket er
en vesentlig brikke i det norske totalforsvaret, og at matberedskapen er avhengig av en løpende matproduksjon.

- Ønsker vi norske poteter i en krise, må vi også bruke dem i gode tider, sier leder i Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems.

Innlandet er matregion nummer 1 og avgjørende for norsk matberedskap, det er grunnleggende viktig å huske på før årets jordbruksoppgjør.

- Matberedskapen er helt avhengig av bonden, og da må bonden ha framtidstro! Årets jordbruksforhandlinger må bidra til å fjerne tvilen og gi bonden ei inntekt å leve av, fastslår Gjems.

Fjern tvilen og gi landbruket framtidstro - inntektsløft nå! - Norges Bondelag (bondelaget.no)