Bondelagsfolk over hele Innlandet kasta seg rundt så fort bruddet var et faktum torsdag ettermiddag. Det store engasjementet som er vist i alle lokallag den knappe uka som er gått er virkelig til å ta av seg hatten for.

Bønder i fra alle regioner, med ulike produksjoner, fra små og store garder, barn, unge, midt i livet og eldre har gått kvinne og mann av huse for å delta i aksjoner, og noen har vært med snart ei hel uke. De samlet seg for framtidas matproduksjon.

Sander Sveen Furuseth, Johannes Steig, Ingrid Steig og Ada Møllerstuen kom i hver sin traktor fra Gausdal for å følge traktorkortesjen sørover mot Oslo.

I år kunne vi ikke samles i Oslo, men alle fylker var representert under Norges Bondelags markeiring foran Stortinget tirsdag. Geir Lohn fra Alvdal fikk æren av å lede an i traktorkortesjen som svingte opp ved Stortinget. Og Jon Lerhol fra Vang i Valdres kom like bak. Disse to, samt de tre traktorene som kom fra Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal, og som selvsagt også kjørte gjennom Innlandet, hadde med seg gaver og hilsner til politikere.

Jon Lerhol har kjørt fra Vang i Valdres. – Jeg brenner for at neste generasjon skal få ta over og kunne holde på med matproduksjon, sa han fra podiet utenfor Stortiniget.

 

Geir Lohn og Lille-John tok turen innover for tredje gang, og lar seg ikke stoppe av litt ruskevær.

Geir Lohn har kjørt 33 mil fra Alvdal for å markere at den politikken som har vært ført de siste årene er heilt feilslått. - Nå er det tredje gangen jeg kjører og parkerer foran Stortinget. Første gangen var jeg en liten mjølkeprodusent og produserte 100 tonn. Nå har jeg tatt øvelsen som de blå-blå har bestemt og ville at jeg skulle gjøre, økte og er nå på 350 tonn….. det blir ikke igjen noe mer i lønn til meg for det, jeg springer bare fortere.

 

Og det er akkurat det de to sier som kanskje gjør at det koker såpass nå: de som er midt i livet er bekymret for at de unge i det hele tatt skal ha noe å overta, OG, de store har, selv om «de ble satt fri og fått vokse» kjenner på samme økonomiske uføre som de som er mindre. De må springe stadig raskere, og det går jo ei grense for hvor fort beina kan gå.

Derfor var det såpass trøkk og engasjement, når lokallagene mobiliserte for aksjoner. Folk stilte opp, viste kreativitet og ga traktorkjørerne skikkelig trøkk innover mot byen. Alle regioner fikk besøk av de etterhvert svært berømte traktorene, men noen lokallag holder til utenom ruta. MEN, de holdt seg sjølsagt ikke tause lell.

 

Stor pressedekning

Aviser og fjernsyn, radio og nettsider, og egne og andres sosiale medier. Det har vært en voldsom interesse for aksjonene, og dekningen har vært i alle regioner. Som en oppsummering av alle mediesaker, trekker vi her fram NRK Østnytt fra sendinga etter traktoraksjonen mandag. De var innom traktorturen flere steder og endte opp med direktesending fra Gata i Vallset.

Her er noen avisforsider fra de siste dagene. 

 

Bilder fra aksjonene

Innlandet Bondelag har fått inn bilder fra alle kanter av fylket, og det er hav av gode stemningsrapporter der ute som du ser i galleriet under. I tillegg har vi mange fine filmer som kan sees på Innlandet Bondelags facebookside.

(vi opplever at det dessverre kan være vanskelig å få opp bildene i mobilversjonen)