Det var en rød tråd med bondevelferd og egenpleie under Landbrukshelga på Hamar i helga. Leder i Landbruksråd Innlandet, Åse Sundvor åpnet arrangementet med å oppfordre deltakerne om å bygge nettverk og bli kjent med nye folk.

Unge heidøler på Landbrukshelga: Erik Steinehaugen Stormyr, Mari Heringstad, Brit Harehaugen og Espen Harehaugen

Sjekk energinivået i bøtta

Ine WigærnesIne Vigernæs tok opp tråden med velferd: - Ha det VEL på FERDEN. Vi må sjekke totalbelastningen. Hjernen vår skiller ikke mellom fysisk og mental belastning. Noen ganger har vi bare en liten smørsmelter med kraft og energi, andre ganger ei stor bøtte. Tankemaskineriet vårt er viktig: - Fravær av tanker om din egen helse er helsebringende! I bekymring ligger det ingen energi; overskudd ligger i den ene enden av energiskalaen – skam og bekymring i den andre enden.

Ine er langrennsløper og kan relatere mye til nettopp langrennsporet: - Skal du få feste på skia, må du se framover! Ikke ned. Dette gjelder andre ting også, sa hun. - Det er mange krappe svinger i livet. Noen vil gjøre deg vondt, og du vil gjøre andre vondt. Sånn er det i livet.

 

Egenpleie - for gardens skyld

Hans Ulberg og Louise Gjør tok en sofaprat om egenpleie. - På garden har vi en reise i motivasjon, og i den reisa går det både oppover og nedover. De var ærlige på det som kjennes tungt og om egne små og store kriser. -Vi prater sjelden om egne kriser, men når vi åpner oss, skjer det noe, sa Louise. Da kommer det fram ting fram andre også. Merkelig at alt ser så idyllisk ut på utsida..... men når vi pirker litt i hverandre, ved å åpne opp for egne ting, kommer det fram.

Tørre å innrømme at det er ting du ikke kan og spør noen som er flinkere enn deg, mener de er viktig. Skaff deg, og plei nettverk. Og gi deg pustepauser der du gjør det du har lyst til, ikke det du tror andre forventer. 

- Når det butter, ser jeg etter nye områder å fokusere på, sa Hans. Lære noe nytt, tenke uttafor boksen, det er min motivasjon, sa han. Hans oppfordrer også alle til å blir tilltsvalgte. - Her treffer du mye flinke folk, sier han. Det er sosialt, lærerikt, og du får mye kjeft til tider, men det er helt gratis, gliser han.

Hans Ulberg og Louise Gjør i sofaprat om egenpleie.

 

Liv og lyst - det er mye å glede seg over

To bønder fra to generasjoner, fra to forskjellige regioner i Innlandet og med forskjellige produksjoner og vekstforhold fortalte om hva som gir livsglede i hverdagen som bonde.

Sigurd Avdem fra Lesja har vært gardbruker stort sett hele livet. Han har opplevd opptrapping på 70-tallet, og deretter overproduksjon og nedtur på 80-tallet. - Da var det ikke mulig å øke kvote og produksjon, og vi måtte fokusere på å kutte kostnader – en god skole å gå i, mener han. Han har prøvd ut ville idèer og i tillegg til tradisjonell mjølkeproduksjon, satset han og kona Åse på osteproduksjon og eget ysteri, Avdem Gardsysteri. Mye arbeid, mye moro og mye god og prisbelønt ost. Nå ser han yngre krefter satse på egne prosjekter samtidig som de fortsetter med det tradisjonelle landbruket. Eldstedatter Anna driver Avdemsbue og sønnen Hans tar over garden. Og svigerdatter Sofia driver med 20 ulike grønnsaker på 600 moh. Det var det nok ikke så mange på Lesja som hadde tro på. - Når ungdommen kommer med nye idèer og planer, er det bare å gi dem mulighet, mener han og siterer Søren Kirkegaard: - Å våge er å miste fotfeste for en stund, å ikke våge er å miste seg selv.

- Å få være sin egen herre og styre sin egen dag, det gir livsglede, sier Sigurd. Det er travelt året rundt, men når jakta starter, da får Sigurd plussa på energikontoen sin. - Det er god mentalhygiene å sitte og kikke på en gråstein i flere timer, mener han, men når steinen begynner å bevege seg, er det på tide å røre på seg. Det er viktig å være klar over det eksklusive livet vi faktisk lever.

Julie Engeloug er ung bonde på Grimset Gård i Løten. Hun er inngiftet på garden, og er den som driver på fulltid hjemme. Her har hun staret med bringebær og utvidet og utviklet med økt areal, utbygging av Grimsetkjelleren for møter og bringebærkafè og selskapsvirksomhet inne i storstua på garden. - Vi har store hus, og det å kunne åpne dørene for folk gir både inntekt og trivsel, mener hun. Det er viktig å finne på noe som en liker å drive med, å oppnå resultater og ha folk rundt seg, sier Julie. På Grimset driver de også med svineproduksjon og setteløk. - Vi har godt hjelp av svigerfar, og gode naboer som vi samarbeider med om løkproduksjonen. Og for å få kabalen til å gå opp, må alle oppgaver løses. Da må noen sitter på traktoren,m og noen må også ta seg av det som er innomhus. Alle oppgaver på en gard er like viktige, enten du driver inne eller ute. Alt må gjøres, og oppgavene må fordeles.

All bringebæra selges fra garden og det er et skikkelig kjør i sesongen. Julie er glad det ikke er like travelt på vinteren. - Da kan jeg lade batteriene med en skitur på Hedmarksvidda midt på dagen. Det gir skikkelig energiladning, synes hun.

Julie Engeloug og Sigurd Avdem

 

Ny bonde, generasjoner på garden og beredskapsplan

I tillegg til foredragene som er nevnt over, var det også ulike parallellsesjoner deltakerne kunne velge blant. Temaer her var:

  • Når det butter for deg eller noen i nærmiljøet
  • Det er mye å holde styr på - Huskeliste for bondens hverdag
  • Egenpleie - for din skyld
  • Ung bonde - erfaringer ved å ta over en gard
  • Beredskapsplan på min gard
  • Klimaarbeid på garden
  • Det verste og det beste generasjoner imellom

Margrete og Petter Bjørge

Delte erfaringer

Margrete og Petter Bjørge har tatt over Margretes hjemgard på Gran. Mens Margrete hadde ønske boplass på garden og jobb utenom, har nok Petter hatt ønske om å bli bonde siden han var liten. Så her ble det klaff!

Det har vært mye å sette seg inn i, og vi kunne ønsket oss ei håndbok i å starte opp på gard, mente Petter. - Mye skal på plass og det er lite som går av seg sjøl. Likviditeten er svært dårlig før du får inn noen inntekter. Og driftskreditten kom på plass mens vi satt på sjukehuset midt i fødsel og forfall på gjødselregninga nærma seg faretruende.

De har et godt forhold til Margretes foreldre og bestefar, men selvsagt er det ikke alt de er enige om. Vi må skynde oss langsomt og vise en gjensidig respekt for hverandre. Margrete mener det er viktig at hun og Petter tar sine diskusjoner på bakrommet og at de står sammen som ektepar.

- Oppsøk miljø du kan lære noe av, bygg nettverk og kunnskap, oppfordrer de.

 

 

Fra tegnebrettet til fiks ferdig beredskapsplan

En av bolkene under helga var å få laget ferdig beredskapsplan for garden. God praktiske råd, kart over garden og fargestifter kom på bordet ved hjelp av HMS-rådgiver Siv Nordset og bonde Hans Ulberg. Og etter endt arbeidsøkt fikk deltakerne med seg hjem sin ferdig laminert beredskapsplan til å henge opp på veggen.

Her får Hans Anders Velo gode råd i arbeidet med beredskapsplan av rådgiver Siv Nordseth i NLR

 

Øystein "Pølsa" Pettersen avrundet helga med en time til ettertanke

Øystein Pettersen- Det jeg sier betyr ingenting! Det er først når du tenker over det og gjør deg opp egne tanker om det, at det har noen betydning, sa Øystein. Han har opplevd å få hjerneblødning og vært livredd. Da tenker du på hva som er viktigst for deg, sa han og fortalte historien om dagen han fikk hjerneblødning på en sykkeltur, smerter, tanker og samtaler på reisa. Han hadde alle marginer på sin side denne dagen.

Hva er verdt noe? Hva bruker vi tida på? Øystein mener at vi er altfor opptatt av å være opptatt, og en dag er tida oppbrukt.

Det er forskjell på endring og utvikling. Endringer er noe som kommer, men utvikling er noe du bidrar til sjøl. Noen vil drive med utvikling, resten får det servert som en endring.