Mange høydepunkter: Guro Sveberg, Lars Petter Bartnes, Louise Gjør, Kristian Tonning Riise, Emilie Enger Mehl og Nils Kristen Sandtrøen er blant dem som medvirker på Blæstaddagen.

Torsdag 1. juni finner Blæstaddagen sted på Landbrukssenteret Blæstad i Vang i Hamar. Dette er et årvisst myldre-arrangement, hvor fagmiljøene på Landbrukssenteret Blæstad og Høgskolen i Innlandet campus Blæstad viser seg fram. Blæstaddagen har i fire år blitt holdt i siste halvdel av august. I år prøver vi i stedet 1. juni, for i alle fall å unngå skuronna.

Blæstaddagen blir ekstra viktig i år, siden det nå er stor diskusjon rundt framtida for Høgskolen i Innlandets campus på Blæstad. Som kjent har Høgskolen satt i gang et prosjekt for å vurdere «hvordan man best kan sikre et robust landbruksfaglig miljø på lang sikt i Høgskolen i Innlandet». På Blæstaddagen vil Høgskolen vise fram hvilke utdanningsløp som i dag tilbys på Blæstad, og hva det betyr at utdanningen ligger i et sterkt jordbruksmiljø på Hedmarken.

Betydningen av kompetansemiljøet på Blæstad vil naturlig også bli et tema når vi arrangerer politisk paneldebatt denne dagen. Denne programposten starter klokka 14.30 med innledning fra Norges Bondelags leder Lars Petter Bartnes. Han vil ta for seg jordbruksmeldinga og bonden – hva nå? Når han kommer til Blæstad er årets jordbruksforhandlinger ferdige, og en spennende stortingsvalgkamp står for døra. Hva forventer sjefen for landets ledende organisasjon for næringspolitikk og service i landbruket av politikerne nå? Her vil han også komme inn på utviklingen innen bioøkonomien, og hvor mye utdanningene på Blæstad betyr regionalt og nasjonalt.

De som deretter skal svare er et bredt panel bestående av første- og andrekandidater på partienes lister for stortingsvalget i Hedmark. Disse er klare:

  • Kristian Tonning Riise, H (toppkandidat)
  • Magne Rydland, KrF (toppkandidat)
  • Ole Frode Mikkelsgård, V (toppkandidat)
  • Emilie Enger Mehl, Sp (2. kandidat)
  • Nils Kristen Sandtrøen, Ap (2. kandidat på sikker plass)
  • Martin Løken, MDG (toppkandidat)
  • Ståle Støen, SV
  • Nils Øian, Pensjonistpartiet
  • Erling Behrens, Frp

Debattleder er Eva Nordlund, til daglig politisk kommentator i Nationen med eget nett-TV-program kalt Nordlunds kvarter. Fra før er hun blant annet kjent fra NRK og fra ledelse av mange debatter.

Debatten varer fram til kl 16.

Som vanlig kommer en rekke sentrale aktører i landbruket for å ha stands og utstillinger på Blæstaddagen. Det blir liv og røre på tunet, med utekafé og smaksprøver på helgrillet lam, maskinutstilling og testkjøring, markvandring, og et svært spennende program.

Vi håper alle vil komme til arrangementets åpning klokka 12. Da blir det inspirasjonsforedrag fra de innovative bøndene Louise Gjør og Guro Sveberg. Louise gjør er gårdsbutikkinnehaver og grønt- og eggprodusent i Stange Vestbygd, mens Guro Sveberg er forsker og storfeprodusent. På Blæstaddagen holder de foredrag om innovasjon og lønnsomhet, ut fra erfaringene de har gjort med sine satsinger.

Se hele programmet her, og ta gjerne en titt på flere detaljer på www.blæstad.no: