Innlandets Matpris 2019 - finalistene er klare!

Av Astrid Simengård,
  • Tips en venn om denne siden

Over 50 kandidater ble nominert til Innlandets Matpris 2019. Fire finalister er nå klare, og innen 17. september kan du stemme fram din favoritt. Bondelaget og Sparebank1 Østlandet står bak prisen som går til en god ambassadør for landbruket, lokale råvarer og kortreist mat.

 

Innlandet har et rikt og mangfoldig jordbruk, med mange dyktige produsenter og aktører som fremmer næringen på en positiv måte. Det synes vi er viktig å synliggjøre utad, og gjennom Innlandets Matpris vil vi gjerne hedre de som skiller seg ekstra positivt ut og inspirerer andre. Vi gleder oss nå over å kunne presentere fire likeverdige og gode finalister, sier Anne Rustad i Hedmark Bondelag, Astrid Simengård i Oppland Bondelag og Ann Brudevoll i SpareBank 1 Østlandet.

 

Årets finalister

Du kan stemme fram din favoritt blant disse fire finalistene:

  • Eggen Gardsysteri - Vingelen
  • Mat fra Øyerfjellet- Øyer
  • Marianne Wimmer/Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken – Elverum
  • Anni's pølsemakeri - Ringebu

Under finner dere en presentasjon av finalistene. Du kan stemme fram til 17. september.

Vinneren er den av de fire finalistene som får flest stemmer. Selve prisen blir delt ut under arrangementet «Midt i Matfatet» 22. september 2019 kl. 13.00 i Vikingskipet. Prisen deles ut av Arne Hjeltnes sammen med Bondelaget og SpareBank 1 Østlandet.

- Vi håper at folk engasjerer seg og stemmer frem sin favoritt. Lokalmat er viktig, og dette er et bidrag for å sette lokale produsenter på kartet, sier Brudevoll, Simengård og Rustad.
 

Kandidatene er vurdert og valgt ut med bakgrunn i følgende kriterier:

  • Fremmer mat og landbruket på en positiv måte
  • Er nyskapende, fremtidsrettet og viser innovasjonsevne
  • Er en god ambassadør og bidrar til økt optimisme og rekruttering i næringen
  • Har forankring i Hedmark eller Oppland med fokus på lokalprodusert mat.


Her kan du stemme på din favoritt til å vinne Innlandets Matpris 2019: https://ekstra.sb1ostlandet.no/svar/til/115
 

Mer om finalistene


1. Eggen Gardsysteri – Østerdalen, Vingelen

https://www.facebook.com/EggenGardsysteri/

Økologisk ost fra Vingelen har blitt en favoritt. Eggen Gardsysteri ble etablert i 2001 og er bygd vegg i vegg med fjøskjøkkenet. Mjølka pumpes direkte fra mjølktanken og over i ystekaret, og pasteuriseres før den blir til Fjellost, Fjellblå, Eggen spesial, Fjellgo’ og salatost. De legger stor vekt på håndtverket i osteproduksjonen. Eggen Gardsysteri har mottatt flere priser for sine produkter. De er tildelt gull for Fjellblå og sølv for Fjellgo’ i World Cheese Awards 2017 i London. Mesteparten av produksjonen selges gjennom Rørosmat, de er også tilstede på messer og åpner gardsbutikken om sommeren.

 

2. Mat fra Øyerfjellet – Gudbrandsdalen, Øyer

www.matfraoyer.no  

https://www.facebook.com/matfraoyer/

Mat fra Øyerfjellet er et fellesskap av gårdsbrukere i Øyer og Hafjell. De tilbyr blant annet fjellgris, kjekjøtt, storfekjøtt, lammekjøtt, spekepølser, steinovnsbakt kaku, poteter, ferske bringebær, honning og bringebærprodukter. Mat fra Øyerfjellet er innovative og fokuserer på et mangfold av produkter basert på råvarer fra Øyer og Øyerfjellet. Sammen fokuserer de på at verdiskapingen skjer mest mulig lokalt og ønsker å legge til rette for at flere gårdbrukere i Øyer vil starte med å produsere småskala håndverksmat.

 

3. Marianne Wimmer/Gransjøberget Sæter og Viltkjøkken – Østerdalen, Elverum

https://www.facebook.com/gransjoberget/

Marianne Wimmer er daglig leder og eier av Gransjøberget Viltkjøkken i Hernes. Hun driver også Gransjøberget Sæter der hun har med gjestejegere på elgjakt som sørger for de beste råvarene til elgpølser og elgkarbonader. Disse to produktene har fått nasjonal oppmerksomhet fra Matmerk og tildelt Spesialitetsmerket.

 

4. Annis Pølsemakeri – Gudbrandsdalen, Ringebu

https://www.facebook.com/Polsemakeri/

Annis er landsbyens spiseri og delikatessebutikk der det serveres de nydeligste måltider. I tillegg bys det på konserter og andre spennende kulturarrangementer. Som en selvstendig slakter lager de absolutt alle varene selv, og har et stort fokus på håndverksmat med tradisjoner fra Gudbrandsdalen og Norge. Annis er kåret til Norges beste veimat, ved siden av å være en bauta for kortreist kvalitetsvarer og med eget utsalg både på Ringebu og Vulkan i Oslo.

 

 

 

 

Disse skal jobbe for Innlandet Bondelag

Dette laget skal stå for den daglige kontor-driften av det nye Innlandet Bondelag etter sammenslåing 19. mars: Margrete Nøkleby, Astrid Simengård, Jorunn Løvdal, Anne Rustad, Guro Breck og Ola Råbøl.

Grønn vekst med rødt kjøtt – vi har en plan!

Leder i Hedmark Bondelag, Elisabeth Gjems, vil ikke ta syndebukkstempelet i klimadebatten: «Rett ryggen, kjære bondekollega! Vår næring er framtidsretta, og planen er straks klar for kutt av fem millioner tonn CO2, uten at det er nødvendig å ta ned produksjonen av kjøtt. Du og jeg er en del av løsningen, og vi kan trygt anbefale folk å spise produktene våre.»

Valgkomiteene i Innlandet

Stor interesse for verv i Innlandet Bondelag

Interessen for lederposisjon og styreverv har vært så stor at valgkomiteen for Innlandet Bondelag har lagt fram to likeverdige innstillinger. – Denne «luksusen» er et sterkt tegn på at det nye Innlandet Bondelag anses som viktig og attraktivt, sier Gustav Grøholt, leder i valgkomiteen.

Villsvin-bekymring samlet 200

En sterk bekymring for økende villsvinbestand kom fram da 200 personer strømmet til villsvinmøte i Brandval i Kongsvinger. Klart budskap: Det er et samfunnsansvar å bidra til å få ned villsvinbestanden. Her må alle grunneiere og andre aktører samarbeide og stille solidarisk opp.

Seminar mot framvekst av villsvin i Hedmark

Bli med på seminar om tiltaksplan mot villsvin på Bøndernes Hus på Brandval i Kongsvinger kl 18-21 torsdag 6. februar! Møtet er viktig for best mulig samordning av uttak av villsvin, slik at bestanden holdes nede. Vi ønsker IKKE ytterligere framvekst av villsvin i Hedmark!

Møtte Fylkesmannen med rovdyr-paroler

30-40 personer fra store deler av Nord-Østerdal møtte opp for å markere sin misnøye med rovviltforvaltningen overfor Fylkesmannen i Innlandet. Et kraftfullt opprop og plakater var hva Fylkesmannens representanter fikk servert før det årlige beitebruksmøtet.

Fakkeltog og folkemøte mot regjeringas rovdyrforvaltning

Nyttårsaften overprøvde regjeringa rovviltnemndenes beslutning om å ta ut tre ulveflokker i ulvesona. Denne overkjøringa av rovviltnemdene må ta slutt, og Stortingets vedtak må følges! Den 22. januar sees vi på Bjørkelangen i Akershus.

Grønt fokus for Innlandet – vi ga slowfood til fastfood-Erna

- Innlandet er et tyngdepunkt innen biobaserte næringer; jord og skog. Dette gir store muligheter for Innlandet, sa Erna Solberg på Agenda Innlandet-konferansen. Fra Bondelaget fikk statsministeren slowfood-poteter sammen med flere grønne oppfordringer.

Fantastisk synliggjøring av matregion nummer 1

For et mangfold vi har i matproduksjonen i Innlandet! Gjennom adventstida oppfordret vi folk på facebook til å vise fram de produktene og tjenestene som de setter mest pris på. Engasjementet gir stolthet og trygghet for Innlandet som matregion nummer 1!

Kan bli krise i potetproduksjonen

Mangel på plantevernmidler kan forårsake krise for potetproduksjon og næringsmiddelindustri. Over 70 personer møtte opp på møte om grøntproduksjon og tilgang på plantevernmidler på Brandval i Kongsvinger. Samlet konklusjon: Nå må politikerne gripe inn!

Fant tonen med finnene

Finlands offensive kutt i soyabruk, samt harde skyts i finsk klimadebatt, var noe av det som fylkesleder Elisabeth Gjems og øvrige deltakere tok med seg hjem fra studietur og ledermøte i Finland.

Våre samarbeidspartnere