Et bredt sammensatt podie presenterte den nye folkeaksjonen.

- En sammenslåing har ikke demokratisk legitimitet uten en rådgivende folkeavstemning, sa Venche Heimdal, da hun åpnet pressekonferansen i Dampsaga mandag formiddag foran et fulltallig pressekorps.

Trøndelagsutredningen er nå ute til høring, med høringsfrist i februar og endelig vedtak i fylkestingene i april. Det er lagt opp til innbyggerundersøkelse og høring, men initiativtakerne til "Ja til folkeavstemning" mener dette ikke er godt nok.

- Det burde vært en selvfølge med folkeavstemning. Politikerne trenger en bred politisk forankring i ja eller nei, sa Venche Heimdal.

En rekke politiske parti, fagforeninger og interesseforeninger står bak aksjonen. Styret i Nord-Trøndelag Bondelag har vedtatt å delta i folkeaksjonen, men uten at det dermed er sagt noe om ja eller nei til sammenslåing.

Bondelagets Anne Marit Igelsrud påpekte at dette er en aksjon for folkeavstemning, ikke for eller mot sammenslåing.Organisasjonssjef Anne Marit Igelsrud poengterte dette under pressekonferansen, og hun mente at en folkeavstemning kan bidra til at folk setter seg bedre inn i hva dette handler om.

- Både ja- og nei-sida må skjerpe sine argumenter og gjøre seg godt forstått, hvis det blir en folkeavstemning, sa Igelsrud.

"Ja til folkeavstemnining" har allerede opprettet både nettside og Facebook-side, og det er laget underskriftslister og postkort. Det er også åpnet for å underskrive et krav om folkeavstemning på en egen nettside, underskrift.no

De 19 organisasjonene som har tatt initiativet til aksjonen, satser på å få med flere organisasjoner og enkeltpersoner i "Ja til folkesavstemning".