Landbrukspolitikk har vært tema i mange debatter. Asbjørn Helland var debattleder da landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Høyres stortingsrepresentant Lars Myraunet møttes til duell i Skogn.

Den siste uka før valget offentliggjorde Bondelaget en undersøkelse blant bønder, som viser at en av tre bønder i Trøndelag vil avvikle drifta om Høyres politikk blir gjennomført. Og halvparten vil avvikle om Frp får gjennomslag for sin politikk.

- Dette er dramatiske tall. Høyre og Frp sier de vil ha omstilling over tid, men det harnomerer dårlig med de forslag de fremmer i Stortinget. Budsjettkutt slår inn der og da, sier Asbjørn Helland.

Høyre foreslo i Stortinget å kutte 1,5 milliarder kroner i overføringer til landbruket, og Frp foreslo et kutt på 5,5 milliarder.

Umulig å øke produksjonen
For Nord-Trøndelag vil konsekvensene bli store om de to partienes landbrukspolitikk blir gjennomført, påpeker Helland. Dette har bøndene skjønt, og derfor ser de at regnestykket ikke går ihop med den politikken de to partiene foreskriver.

- En reduksjon i budsjettstøtten og minska mulighet til å ta ut pris i markedet, vil forverre situasjonen i landbruket og gjøre det umulig å oppnå økt matproduksjon og en bedre økonomi, sier Asbjørn Helland.

- Valget står mellom to klare alternativer, sier Asbjørn Helland, som er opptatt av at landbruket skal få gode vilkår også i framtida.Han påpeker at en slik utvikling vil være spesielt dramatisk i Nord-Trøndelag, ettersom vi står for 11 prosent at matproduksjonen i Norge, mens fylket har under 3 prosent av innbyggerne.

- Men hvorfor vil ikke Bondelaget anbefale hvilke parti folk bør stemme på?
- Bondelaget er en næringsorganisasjon for bønder. Vår rolle er å analysere partienes program og synliggjøre hvordan politikken vil innvirke på landbruket. Velgerne må selv sette seg inn i de ulike partienes synspunkter og avgjøre hvem de vil stemme på, sier Helland.

Store forskjeller
Både Nord-Trøndelag Bondelags intervjuserie med toppkandidatene, undersøkelser og debatter viser også at det er store forskjeller i hvilken landbrukspolitikk de ulike partiene vil føre. Importvern, markedsordninger og jordbruksforhandlingene er satt i spill.

Tidligere departementsråd Per Harald Grue uttalte i et NRK-program at vi nå for første gang etter krigen, ikke har en bred enighet på Stortinget og de viktigste spørsmålene i landbrukspolitikken.

Asbjørn Helland er derfor ikke overrasket over at landbruk er blitt en stor og viktig sak i valgkampen i Nord-Trøndelag.

- Det skulle bare mangle at nordtrønderne ikke er opptatt av hjørnesteinsbedrifta si. Når vi kan lese i avisa at Høyre synes det er blitt for mye landbruk i valgkampen, snakker de landbruket ned, sier han.

Erfaringene fra våre naboland skremmer, mener fylkeslederen, som tror det også har innvirket på valgkampen i Nord-Trøndelag. Reportasjen fra Jämtland i Trønder-Avisa dokumenterte hva som skjer i et land uten distriktspolitikk. I Danmark er bøndene nedsyltet i gjeld.

- Valget står mellom en videreføring av en landbrukspolitikken basert på den norske modellen og en mer markedsliberal landbrukspolitikk, sier Asbjørn Helland, som ønsker alle et godt valg!

Les mer:

Et skjebnevalg for landbruket, kronikk av Asbjørn Helland
Dette er bondeundersøkelsen
 

Intervjuserie med toppkandidatene:

Kjerkol, Ap
Andre NJohan Fossan, KrF

Johan Fossan, KrF
Ingvild Kjerkol, Ap
Andre N. Skjelstad, V
Elin Agdestein, H
Anne Kolstad, SV
Robert Eriksson, Frp
Marit Arnstad, Sp