En fullsatt sal på Thon Hotel Kirkenes lyttet nøye da Sven Anderssen fra fylkesstyret i Finnmark Bondelag talte til dem. Han understreket den kritiske situasjonen finnmarksjordbruket befinner seg i, men pekte samtidig på at politikken kan bety en forskjell.

Det er på tide å trykke på den røde knappen

Sven Anderssen, Finnmark Bondelag

Anderssen underbygde budskapet sitt med at det fra 2010 til 2020 har skjedd en reduksjon på 30 prosent av fylkets melkebruk, fra 129 bruk til 87 bruk.

 - Unge bønder sliter i dag med stor gjeld og lav inntekt. Få tør å bygge nytt. At vi som bønder skal være her er deres politiske valg, poengterte han.

Beredskap er også viktig

Beredskap er spesielt viktig i Finnmark på grunn av avstander, klima og nærheten til Russland. 

Alle snakker om beredskap. Men hva inneholder det begrepet, spurte han.

Han svarte selv på spørsmålet:

- Beredskap er blant annet kontinuerlig matproduksjon på lokale ressurser. Kompetanse om matproduksjon er også viktig. Tine og Nortura har sin rolle. Alt materiell som bonden har tilgjengelig er viktige ressurser ved uventede hendelser. Landbruket bidrar til lokalkunnskap, bosetting og dermed suverenitetshevdelse, sa han.

Han avsluttet med å appellere til poltikerne om å gi bonden i Finnmark en trygg framtid med økonomi til investeringer, rettferdig lønn og mulighet til fritid. Da vil det i framtiden fortsatt være matproduksjon i Finnmark.

- Det er dere politikere lokalt og sentralt som vedtar om det skal være bønder i Finnmark!