En adferd som utvikler seg til en relativt permanent endring, det er definisjonen på det som vi på godt norsk kan kalle for "en trend".

Urban dyrking og bynært landbruk er blitt en trend! Det er i vinden som aldri før.

De siste 10 årene har 30 andelslandbruk sett dagens lys, mer en 2500 mennesker er andelshavere, parseller har blitt pløyd opp og bugner av grønsaker, poteter og salater i ulike farger og fasonger… Og ventelistene blir lengre og lengre. En bybonde er ikke det den en gang var. Nå kan det være mulig for alle å være små bønder i by’n. Og vi trenger de - faktisk!

NIBIO kartla for ca. to år siden nordmenns holdning til landbruk. Undersøkelsen viser at trygg, sunn mat, og dyrevelferd, ble lagt vekt på foran pris og nivået på statlige overføringer til landbruket.

Å få se maten gro – å få oppleve smaken av egenprodusert mat, det betyr mye for stadig flere. Og for oss i landbruksnæringen representerer dette en unik anledning til dialog og omdømmebygging. Det landbruket vi driver i dag, med regelverk og smittevern som setter nødvendige begrensninger, det skaper på mange måter en avstand mellom matproduksjon og forbruker. Det kreves mer enn noen gang alliansebygging, på nye måter, med forbrukerne – de som er interessert i mat. Blir de glad i mat, får ta matjorda i bruk, og får se verdien av den, er det liten, ja, kanskje ingen tvil om at det er jordvern i praksis. Losæter i Oslo er et godt eksempel på dette.

Landbruket er innovativt, prøver å være klimabevisst, engasjert og attraktiv. Akkurat det som kjennetegner det Urbane landbruket også.

Urbant landbruk på Losæter i Oslo.