Hvert år samles fylkesstyret og lederne i lokallagene våre for å diskutere viktige tema i landbruk og landbrukspolitikken. Av og til reiser hele møtet ut for å møte kollegaer i andre land, bygge nettverk innad og se livet fra en litt annen vinkel.

Årets tur til Romania ble en spesiell opplevelse, da vi fikk se flere sider av landet enn det som kommer frem i media. Mange hadde nok dannet seg et bilde av landet på forhånd, men vi fant ut at Romania selvsagt er mye mer enn det som kommer frem gjennom medias dekning av Romfolk og arbeidsinnvandrere.

Polarisert struktur
Landbruket i Romania består av mange små familiegårder og noen få kjempestore bruk. De store brukene er stort sett finansiert av utenlandsk kapital. Det finnes nesten ingen mellomstore bruk. Under det kommunistiske regimet (frem til 1989) inndro Staten all landbruksjord, og opprettet store cooperativ. Etter regimets fall fikk bøndene jorden tilbake, men uten midler til å kjøpe kunstgjødsel, maskiner og andre innsatsfaktorer. Når en legger til at svært mange unge flytter fra bygda inn til byene eller til utlandet, kan en forstå at familiejordbruket ikke er så effektivt.

De små gårdene drives etter selvbergingsprinsippet, med noe byttehandel og salg på lokale markeder. De rikeste familiene har ei ku som går på fellesbeite med de andre kuene i landsbyen. Bøndene melker sin egen ku morgen og kveld, og landsbyens gjeter passer på dem om dagen.

Holstein kyr Konsesjonslov
Etter kommunismens fall har Romania gradvis gått over til mer privat eie av landbruksjord. I 1991 fikk hver familie eie inntil 100 dekar, og i 1998 ble denne grensen økt til 2000 dekar. Det var kun innbyggere i Romania og selskap registrert i landet som kunne eie jord. I 2005 ble imidlertid denne øvre grensen fjernet, og det ble også tillatt for utlendinger å kjøpe jord. Dette førte til at mye av landbruksjorden endte opp på utenlandske hender.

For å begrense det utenlandske oppkjøpet, ble det i 2014 innført forkjøpsrett på landbruksjord for nabogårder, de som leier jorden og Staten. Dette skal stimulere til oppbygging av litt større familiegårder.

Rekruttering
Bøndene som eier de små brukene i dag, er ofte gamle og uten midler til å drive effektivt. Romania vil derfor satse på en sluttpakke for bønder som selger jorda, slik at andre kan ta over drifta. De vil også gi lån til bønder som vil investere i jord for å drive familiejordbruk. Myndighetene jobber i tillegg med å forbedre eiendomsregisteret for landbrukseiendommer. Fullstendig registrering av eiendommen vil gjøre det enklere å selge.

På besøk på en bøffelgårdGårdsbesøk
I løpet av de fem dagene vi tilbrakte i Romania, besøkte vi to melkebruk, en bøffelgård og en gård der de dyrket poteter, raps, soya og høy, samt drev med sau. Vi fikk også se to vellykkede prosjekt som integrerte Romfolket og fattige landsbyboere. I tillegg fikk vi grundig innføring i Romanias historie og så flere flotte byer, slott og historiske bygninger. Det vil komme nettsaker om de enkelte gårdsbesøkene etterhvert.

Her kan du se presentasjonen om rumensk landbruk som vi fikk første kvelden

Hele gjengen foran Ceausescus Palasset i Bucuresti

Vanlig transport på landsbygda

I nærheten av landsbyen Viscri

Landsbyhus

Viscri

Melkeprodusent i Crit