- Jeg er på kunnskapsjakt, jeg er her for å lære, innledet leder i Norges bondelag, Lars Petter Bartnes, på møte med lammekjøttprodusentene i går kveld. Nord-Trøndelag Bondelag inviterte alle sauebønder i fylket til møte om sau og rovdyr på Snåsa Hotell, og over 50 personer møtte opp.

- Norges Bondelag har et godt samarbeid med Bonde- og Småbrukarlaget og Sau og geit. Sammen møtte vi landbruks- og miljøvernministeren tidligere i september. Ministrene vil se på rovdyrproblematikken, og vi forventer at de følger opp lovnadene fra før valget, sa Bartnes.

Landbruksministeren har klare ambisjoner om at vi skal produsere mer lammekjøtt i Norge, sa Bartnes. Flere pekte på at dersom dette målet skal nås, må være det mulig å drive med sau innenfor yngleområdene for rovdyr. Legger vi kartene med yngleområdene for jerv, gaupe og bjørn over hverandre, vil de dekke nesten hele Nord-Trøndelag. Skal vi opprettholde beitenæringa i Nord-Trøndelag er det helt avgjørende at det er mulig å beite innenfor yngelområdene.

Fra forsamlingen kom det spørsmål om ørn, og om Bondelaget jobber med å få bestandsmål på ørn. - Vi er klar over problemet og jobber med å finne ut hva vi skal gjøre, sa styremedlem i Norges Bondelag Trine Hasvang Vaag.

Innledere på møte, fra venstre Lars Petter Bartnes, leder i Norges Bondelag, Ragnar Omli, lammekjløttprodusent i Snåsa, Torfinn Sivertsen, lammekjøttprodusent i Verdal og Borgny Kjølstad Grand, styremedlem i Nord-Trøndelag Bondelag.
- Vi overoppfyller ynglingene i Nord-Trøndelag, vi har et voldsomt rovdyrtrykk, sa Borgny Kjølstad Grande, styremedlem i Nord-Trøndelag Bondelag. Bestandstallene er absolutte minimmumstall, det finnes flere rovdyr og ynglingre enn det som kommer fram i disse tallene.

Videre informerte hun om at fylkeslaget jobber jevnt og trutt med rovdyr, og prøver å sette fokus på rovdyrsaken.
- Vi har utformet en felles plattform sammen med flere organisasjoner. Det er viktig å stå sammen, uttalte Kjølstad Grande.

Lammekjøttprodusentene Ragnar Omli (Snåsa) og Torfinn Sivertsen (Verdal) holdt innlegg om sine erfaringer med å ha sau i yngleområder. De har slitt med store tap de siste årene, og det har vært umulig å få skadefelling innenfor yngleområdene. Hos Ragnar Omli er det bjørnen som tar sau, Torfinn Sivertsen fortalte om store problemer med jerven.

Omli vurderer å slutte med sau og har undersøkt om muligheter for omstilling, men omstilling gir ikke grunnlag for videre drift og økt lammekjøttproduksjon hevder han. Omstilling er ikke løsningen, ble det sagt fra salen. Omstilling forskyver bare problemet. - Jeg er helt enig i at omstilling ikke er løsningen, men for enkeltpersoner kan det være det, sa Borgny Kjølstad Grande.

- Det er mange som heier på dere. Lammekjøtt er et ettertraktet produkt. Vi må stå sammen og være framoverlente, avsluttet Lars Petter Bartnes.