Skal man benytte seg av utenlandsk arbeidskraft er det mye å sette seg inn i. Kompetansen i næringa har vært steget kraftig de siste årene.
Nord-trøndersk landbruk har stort behov for utenlandsk arbeidskraft. Inntil de siste årene har behovet i stor grad vært knyttet til bær- og grøntsektoren, men en ser også at andre produksjoner i økende grad benytter seg av utenlandsk arbeidskraft.

Rundt 40 personer var samlet til seminar om utenlandsk arbeidskraft i landbruket på Statens Hus, Steinkjer. Målet med seminaret var å gi kompetanse til næringsaktører innen landbruket i Nord-Trøndelag i ansettelse og bruk av utenlandsk arbeidskraft. God kompetanse på området har stor betydning for næringas evne til å benytte utenlandsk arbeidskraft, og er meget viktig for landbrukets omdømme i samfunnet.

Nord-Trøndelag Bondelag ønsker å øke kompetansen i næringa og bidra til gode forvaltningsrutiner i de ulike offentlige etatene med forvaltningsansvar, samt bidra til god samhandling mellom offentlige etater og næringa. Arbeidstilsynet Midt-Norge, Skatt Midt-Norge, Politiet, Nav forvaltning Nord-Trøndelag og Mattilsynet deltok på seminaret.

Lederen i Grønt-utvalget i Norges Bondelag, Johan Arnt Hernes fra Frosta, snakket om sine erfaringer som bonde med bruk av utenlandsk arbeidskraft.

Johan Arnt Hernes holdt innlegg om det praktiske rundt det å ha utenlandsk arbeidskraft. Han har 20 års erfaring med dette, og fortalte at det har vært en stor kompetanseheving i løpet av årene. - Det var andre forhold rundt lønn, bo- og arbeidsforhold for 20 år siden, enn det et er i dag. Grønt næringa kan stå med ganske så rak rygg i dag, sa Hernes i sitt innlegg. I starten var ikke bøndene forberedt på å skulle ha noen ansatt, det var familien som gjorde alt arbeidet.

-Det handler mye om kommunikasjon. Instruksjon og veiledning kan være utfordrende når det er så som så med språkkunnskaper. Dette er spesielt viktig med tanke på sikkerhet, fortalte Hernes.

Advokat Anne Løken, fra NHO Mat og landbruk, tok for seg regelverket i forhold til ansettelse og innleie av arbeidskraft.Advokat Anne Løken fra NHO Mat og landbruk tok for seg jussen og regelverket, både i forhold til ansettelse og innleie av arbeidskraft. (Se link til hennes foredrag)

Alle deltagende etater hold korte innlegg, som skapte diskusjon i en engasjert forsamling. Helse, miljø og sikkerthet var tema da Arbeidstilsynet ved Gunnar Løvås hadde ordet. Ulykkesrisikoen er noe høyere hos utenlandske arbeidere.

NAV orienterte rundt krav til dokumentesjon når det skal søkes om barnetrygd og kontantstøtte.

På våre temasider om utenlandsk arbeidskraft finner du nyttig stoff og linker til etatene.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag Bondelag sto bak arrangementet.

 

Plansjene til Anne Løken: Utenlandsk arbeidskraft i landbruket

Plansjene til Skatt Midt-Norge: Utenlandske arbeidstakere