Varaordfører May Britt Lagesen er med på et opprop for Steinkjer-landbruket, som er sendt til statsminister Jens Stoltenberg og resten av regjeringen. Her fra valgkampen i fjor, da Stoltenberg besøkte Steinkjer.
- Landbruket er den viktigste næringa vi har i Steinkjer, og Ap er opptatt av å gå i front for den næringa. Det er helt naturlig for oss. Vi var også med og kjempet for landbruket på landsmøtet, sier varaordfører May Britt Lagesen (Ap).

Hun sier at det er flere som nå har store forventing til at landbruksmeldinga følges opp med konkret handling.

-  Jeg er veldig glad for at vi gjennom mange år har hatt en så bred tverrpolitisk samling om landbruket i Steinkjer. Oppropet er et sterkt uttrykk for den stilling næringa har i kommunen, sier ordfører Bjørn Arild Gram (Sp).

Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram mener det nå må komme ei inntekts- og investeringsløft i landbruket.Manifestasjon
Han ser oppropet som en sterk manifestasjon fra en av landets største landbrukskommuner. Ikke bare alle politiske parti, men også næringslivet utenom landbruket og fagbevegelsen står bak oppropet.

- Jeg er på oppropet som en støtte til alle gode krefter som jobber nasjonalt for at næringa skal ha gode rammevilkår. Det er gjort mye bra de siste åra, men arbeidet må forsterkes og de gode intensjonene i landbruksmeldinga må kkomme til uttrykk gjennom jordbruksoppgjøret, sier Bjørn Arild Gram.

I oppropet heter det at Steinkjer-samfunnet står samlet i kravene om en nasjonal satsing som vil gjøre landbruket til en framtidsnæring i Steinkjer og landet for øvrig.

Steinkjer er landets nest største landbrukskommune, og landbruket er den største næringen. Direkte og indirekte representerer landbruket nærmere 2.000 arbeidsplasser i kommunen.

- Derfor er det et sterkt tverrpolitisk og samfunnsmessig bredt forankret engasjement for landbruksnæringa i Steinkjer kommune, heter det i oppropet.

Bekymret for framtida
Partiene og organisasjonene er bekymret for næringa i framtida. Selv om det er investert mye i enkelte produksjoner, er det en stor nedgang i antall bruk. Regnskapstall viser at bøndene i kommunen ikke hr hatt realvekst i vederlag for eget arbeid de senere årene.

- I Steinkjer-samfunnet er det derfor betydelige forventninger til årets jordbruksoppgjør. Landbruksmeldinga må velge opp med tiltak som bringer inntekt og større optimisme i næringa. Selv med en betydelig oppbremsing i strukturutviklingen, vil det kreve betydelige investeringer i Steinkjer-landbruket forå opprettholde og øke produksjonen. Vi forventer et inntekts- og investeringsløft som følger opp intensjonene i landbruksmeldinga! heter det i oppropet.


Disse står bak oppropet:

Bjørn Arild Gram, ordfører, Sp
Gjertrud Holand, gruppeleder, Steinkjer SV
May Britt Lagesen, varaordfører og gruppeleder, Ap
Elin Agdestein, leder, Nord-Trøndlelag Høyre
Karl Anders Fjerstad, gruppeleder, Steinkjer KrF
Frps gruppeleder Endre Skjervø og bondelagsleder Vidar Meldal har begge skrevet under oppropet for Steinkjer-landbruket.Endre Skjervø, gruppeleder, Steinkjer Frp
Tor Arne Garnvik, gruppeleder, Steinkjer Venstre
Bjørn Grønnesby, styreleder, Steinkjer Næringsforum
Rune Hallstrøm, distriktssekretær, LO Nord-Trøndelag
Vidar Meldal, leder i samstyret for bondelagene i Steinkjer
Asbjørn Helland, fylkesleder, Nord-Trøndelag Bondelag
Aud Marie Gaundal, fylkesleder, Nord-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag
Erik Melting, fylkesleder, Nord-Trøndelag Bygdeungdomslag
Marna Ramøy, fylkesleder, Nord-Trøndelag Bygdekvinnelag
Olav Tiller, fylkesleder, Nord-Trøndelag Sau og Geit
Harald Aune, Nortura, krets Steinkjer/Verran
Tor Henrik Jule, leder Norsvin Trøndelag
Borge Martin Berg, leder Steinkjer Skogeierlag
Sven Kleppa, leder, Beitstad/Verran produsentlag
Odd Jerpstad, leder, Egge/Kvam produsentlag
Oddvar Arne Austad, leder, Sparbu/Sandvollan produsentlag
Torill Sværd, leder, Ogndal produsentlag
Finn Egil Adolfsen, styreleder, Steinkjer avløserlag
Trond Wæhre, regiontillitsvalgt, Felleskjøpet Agri

Les mer:
Opprop for Steinkjer-landbruket (pdf)
Stormønstring trakk mye folk